A Way to B

A Way to B (2022)

Een mooie documentaire over een bijzondere dansgroep.
play

6,5 details

  • 98 Min
  • Documentaire
  • Nederland
98 Min Nederland

'A Way to B' is een documentaire over het flamboyante, Catalaanse danscollectief Liant La Troca, geleid door danser en choreograaf Jordi Cortés Molina. De hybride film, waarin documentaire en dans voortdurend in elkaar over lopen, volgt verschillende dansers van de groep terwijl ze hun individuele verhalen vormgeven in performances. Deze dansers hebben een allemaal een lichamelijke beperking.

Regie
Jos de Putter
Clara van Gool
Release NL
16.02.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Clara van Gool, Jos Putter | Scenario: Clara van Gool, Jos Putter | Cast: Jordi Corteés Molina, Xavier Duacastilla, Desiree Cascales, Jaumet Joan, e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2023

Liant la Troca is niet zomaar een dansgroep. Het Catalaanse danscollectief bestaat uit leden met fysieke beperkingen. Dat is zeker geen reden om medelijden met ze te hebben. Sterker nog, als je de voorstellingen ziet en je huilt omdat je het zo dapper vindt hoe de spastische, kreupele en rolstoelrijdende dansers zich op het podium laten zien, dan mag je direct weer naar huis. De leden van Liant la Troca dansen om zich te uiten. Niet om zielig te worden gevonden.

Jos de Putter en Clara van Gool zagen in het collectief een mooie documentaire. In A Way to B combineren ze de danssegmenten met de persoonlijke verhalen van de dansers. De uitvoeringen zien er best aardig uit en het is indrukwekkend hoe iedereen zich de choreografie eigen maakt. Probeer eens je weg op het podium te vinden als je niets kunt zien. Het portret van de opmerkelijke dansgroep komt pas echt tot leven als de leden zelf aan het woord komen.

videotrailers & clips