bioscoop release

The Blue Caftan (2022)

Zuivere schoonheid in een drama over een complexe verhouding tussen een kleermakersechtpaar en hun nieuwe leerjongen.
play

8,1 details

  • 122 Min
  • Drama
  • Frankrijk
  • Marokko
  • België
  • Denemarken
122 Min Frankrijk

Halim (Saleh Bakri) heeft samen met zijn vrouw Mina (Lubna Azabal) een traditionele kaftanwinkel in de medina van Salé, Marokko. Zijn authentieke handwerk levert schitterende kaftans op. Hun hele huwelijk lang leven ze al met een geheim, maar desondanks heeft het echtpaar een enorme genegenheid voor elkaar. Mina's ziekte en de komst van Youssef, een nieuwe leerling die het vak wil leren, zorgen er voor dat dit fragiele evenwicht onder druk komt te staan. Verenigd in hun liefde, helpen ze elkaar om hun angsten onder ogen te zien.

Alt titel
Le Bleu du Caftan
Regie
Maryam Touzani
Cast
Lubna Azabal, Saleh Bakri, Zakaria Atifi, Ayoub Missioui, Amira Tiouli, Mohamed Naimane, Driss Diouri, Mounia Lamkimel, Mariam Lalouaz, Hanaa Laidi, Fatima Hilal, Fouzia Ejjawi, Kholoud El Ouehabi, Mohamed Tahri Joutey Hassani, Aymane El Oarrari, Abdellah Lebkiri, Abdelhamid Zoughi, Ilyass El Ouahdani.
Release
26.05.2022
Release NL
23.03.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Maryam Touzani | Scenario: Maryam Touzani, Nabil Ayouch | Cast: Lubna Azabal (Mina), Saleh Bakri (Halim), Ayoub Missioui (Youssef), e.a. | Speelduur: 124 minuten | Jaar: 2022

The Blue Caftan weet raad met de complexe verhouding tussen een kleermakersechtpaar en hun nieuwe leerjongen. Als de sensitieve Youssef in dienst treedt, zet deze het leven van Halim en Mina op zijn kop. Ze spreken het nooit uit naar elkaar, maar Mina weet dat Halim heimelijk andere mannen opzoekt in de badhuizen. Youssef blijkt een potentiële romantische liefde, maar in een slecht geval van timing raakt Mina ernstig ziek. Dat vormt de aanleiding tot een uitdieping van een hechte relatie en hoe een derde daar in kan passen.

De maatschappelijke dimensie van homoseksualiteit blijft grotendeels achterwege. Regisseuse Maryam Touzani maakt van The Blue Caftan vooral een studie over de verschillende vormen die de liefde kan aannemen. Net zoals in haar vorige film Adam, over twee alleenstaande vrouwen die een bakkerij runnen in een op mannen gecentreerde wereld, verdiept ze zich in bijzondere verhoudingen tussen mensen. Youssef, de montere Mina en de zwijgzame Halim krijgen in haar nieuwe film volop de ruimte om hun opgeschudde levens opnieuw te laten ontluiken.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

The Blue Caftan Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

The Blue Caftan

acties