EO

EO (2022)

EO, of hoe een ezel de mensheid met reden uitlacht.
play

7,4 details

  • 88 Min
  • Drama
  • Polen
  • Italië
88 Min Polen

De wereld is een mysterieuze plek wanneer deze gezien wordt door de ogen van een dier. EO ("eee-ohhh"), een grijze ezel met melancholische ogen, ontmoet zowel goede als slechte mensen op zijn levenspad door het hedendaagse Polen en Italië. Hij ondergaat vreugde en pijn, de willekeur van het rad van fortuin, maakt van zijn geluk een ramp en zijn wanhoop dan weer een onverwachte meevaller. Maar in tegenstelling tot de mens, verliest hij nooit zijn onschuld.

Regie
Jerzy Skolimowski
Cast
Isabelle Huppert, Lolita Chammah, Maciej Stepniak, Mateusz Kosciukiewicz, Sandra Drzymalska, Lorenzo Zurzolo, Tomasz Organek, Agata Sasinowska, Anna Rokita, Michal Przybyslawski, Gloria Iradukunda, Piotr Szaja, Aleksander Janiszewski, Delfina Wilkonska, Andrzej Szeremeta, Wojciech Andrzejuk, Mateusz Muranski, Marcin Drabicki.
Release
19.05.2022
Release NL
02.03.2023
Release DVD
14.11.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Jerzy Skolimowski | Scenario: Jerzy Skolimowski, Ewa Piaskowska | Cast: Sandra Drzymalska (Kasandra), Isabelle Huppert (de gravin), Lorenzo Zurzolo (Vito), Mateusz Kosciukiewicz (Mateo), e.a. | Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2022

De Poolse filmlegende Jerzy Skolimowski die meeschreef aan het scenario van Knife in the Water van Roman Polański en zelf furore maakte met Deep End levert op zijn vierentachtigste een opmerkelijk stukje cinema af waarin de hoofdrol gespeeld wordt door jawel, een ezel.

De Pool ziet zijn film als een ode aan Au Hasard Balthazar uit 1966 van Robert Bresson, een klassieker over een mishandelde ezel en de mensen om hem heen. Dit keer heet de ezel EO, wat niks met de Evangelische Omroep heeft te maken maar wel met zijn balkgeluid. Het dier voert kunstjes op in een circus en ook al krijgt hij wel eens een zweepslag, hij wordt toch met liefde omringd. Daar komt verandering in als activisten de arme ezel bevrijden uit het circus omdat ze zulke kunstjes als dierenleed zien die verboden moeten worden.

videotrailers & clips