Oema foe Sranan
Gerestaureerde ode aan de strijdvaardige Surinaamse vrouw.
play

7,7 details

  • 56 Min
  • Documentaire
  • Nederland
  • Suriname
56 Min Nederland

'Oema foe Sranan' (Vrouwen van Suriname) is de eerste documentaire over Suriname gesproken in het Sranantongo in de jaren rond de onafhankelijkheid. De film volgt vier vrouwen, Jetty, Sonja, Somai en Sylvie, die zich verzetten tegen miskenning en uitbuiting en de armoede die ze dagelijks ervaren.

Alt titel
Vrouwen van Suriname, Women of Suriname
Regie
At van Praag
Release NL
09.03.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: At van Praag| Scenario: At van Praag | Speelduur: 58 minuten | Jaar: 1978

Regisseur en correspondent At van Praag (1940-1986) beet zich met zijn films en reportages vast in de meest uiteenlopende politieke onderwerpen. Als antwoord op het filmcensuur op politieke films over de Vietnamoorlog, richtte hij samen met onder andere journalist Bertus Hendriks Cineclub Vrijheidsfilms op. Onder de vlag van dit productiebedrijf bracht hij in 1978 de documentaire Oema foe Srenan (Vrouwen voor Suriname) uit. In 2021 restaureerde EYE Filmmuseum de film die nu opnieuw te zien is in de Nederlandse filmhuizen.

Van Praag maakte Oema foe Sranan in de jaren rond de onafhankelijkheid. Hij bracht de levens van verschillende vrouwen in beeld. Hoe verschillend die levens ook waren, alle werden gedomineerd door miskenning, uitbuiting en armoede. De vrouwen voeden vaak in hun eentje hun kinderen op, die vanwege geldproblemen vaak niet allemaal naar school konden en geen nieuwe kleding kregen als ze die eigenlijk nodig hadden. Sommige vrouwen bleven in Suriname en probeerden zich via een vrouwenunie in te zetten voor andere vrouwen. Anderen zochten hun geluk in Nederland.

videotrailers & clips