Revoir Paris (2022)

Psychologisch drama benadert helen na een trauma aangrijpend, maar de detective-vertelstructuur speelt parten.
play

7,0 details

  • 105 Min
  • Drama
  • Frankrijk
105 Min Frankrijk

Drie maanden na het overleven van een terroristische aanslag op een Parijse bistro herinnert Mia zich slechts flarden van de gebeurtenissen. Ze besluit haar stappen van die noodlottige avond na te lopen in de hoop dat wanneer ze zich meer herinnert, ze haar leven weer op kan pakken.

Alt titel
Paris Memories
Regie
Alice Winocour
Cast
Virginie Efira, Maya Sansa, Benoît Magimel, Grégoire Colin, Nastya Golubeva Carax, Dolores Chaplin, Zakariya Gouram, Anne-Lise Heimburger, Sofia Lesaffre, Yoann Barrenechea, Koukla Lapidus, Agathe Delage, Jonathan Turnbull, Clarisse Makundul, Cédric Kemso Ringuet, Milla Lapidus, Amadou Mbow, Kenza Berrada.
Release
21.05.2022
Release NL
06.04.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Alice Winocour | Scenario: Jean-Stéphane Bron, Marcia Romano, Alice Winocour | Cast: Virginie Efira (Mia), Benoît Magimel (Thomas), Amadou Mbow (Assane), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2022

Drie maanden na het overleven van een terreuraanslag in een restaurant lukt het de veertiger Mia nog niet om haar oude leven op te pakken. Ze gaat daarom op onderzoek uit naar wat er precies gebeurde die fatale avond. Ze heeft het drama namelijk diep weggestopt in haar geheugen. Ze ontmoet andere slachtoffers die haar helpen haar herinnering steeds meer te activeren en daarmee ook het leven weer te omarmen.

Elk personage komt met een nieuwe aanwijzing. Zo construeert regisseuse Alice Winocour en haar medescenaristen Marcia Romano en Jean-Stéphane Bron de zoektocht als een detectiveverhaal. Cruciaal voor Mia's herinnering blijkt de Senegalese werker Assane, waardoor de film en passant ook maatschappijkritiek levert op Frankrijks immigratiebeleid. Terwijl Parijs druk verder leeft geven mijmerende voice-overs van hem en andere overlevenden onder begeleiding van sfeervolle synthesizers van gothic muzikante Anna von Hauswolff de confrontatie met de aanslag treffend weer. De flarden herinnering steken met poëtisch gepuzzel meer en meer in elkaar.

videotrailers & clips