Sayen

Sayen (2023)

5,0 details

  • 94 Min
  • Actie
  • Chili
94 Min Chili

In de bossen van Zuid-Chili zet een jonge Mapuche-vrouw, Sayen, de jacht in op de huurlingen die haar grootmoeder hebben vermoord. Dankzij haar training kan ze overleven en het opnemen tegen deze indringers. Ze moet kiezen tussen weglopen of niet alleen haar eigen, maar ook andere inheemse groepen beschermen tegen het sinistere bedrijf dat hun land en bestaansmiddelen bedreigt.

Regie
Alexander Witt
Cast
Enrique Arce, Ramón González, Rallen Montenegro, Roberto García Ruiz, Camilo Arancibia, Loreto Aravena, Angela Brandao, Niav Campbell, Roberto Cayuqueo, Álvaro Espinoza, David Gaete, Roberto Garcia, Lucas Jofre, Gaspar Jofré, Gonzalo Ledezma, Matías Muñoz, Rodrigo Muñoz, Antonia Méndez.
Release
03.03.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Alexander Witt | Scenario: Patricio Lynch, Carla Stagno, Paula del Fierro | Cast: Rallén Montenegro (Sayen), Arón Piper (Antonio Torres), Enrique Arce (Máximo Torres), Roberto García Ruiz (Bykov), Loreto Aravena (Miranda), e.a. | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2023

Sayen is blij om na haar studie terug te keren naar haar Mapuchogemeenschap. Lang kan ze echter niet genieten. Het bedrijf Actaeon wil de grond van haar oma kopen. Natuurlijk onder het mom dat ze er allemaal beter van worden. Als Sayen de groep bespioneert blijkt, uiteraard, dat ze slechts de gemeenschap en de natuur uitbuiten. Als de rijkeluiszoon van de bedrijfseigenaar, Antonio, doorkrijgt dat ze nee gaan zeggen schiet hij Sayens oma in een woedeaanval neer. Sayen ziet geen andere uitweg dan wraak nemen tegen de mensen die haar gemeenschap en land bedreigen.

Sayen duurt slechts anderhalf uur. In die beperkte tijd is te merken dat de scriptschrijvers moeite hebben om hun eigen uitgangspunten op een goede manier te verwerken. Hoewel de Mapuchogemeenschap de film een eigen karakter zou kunnen geven, blijft het allemaal oppervlakkig en voelen ze inwisselbaar voor een ander volk. Sayens opvoeding beperkt zich vooral tot wat cliché dialogen over het belang van de natuur en weinig spannende actiescènes wanneer het om haar krijgersopvoeding gaat.

videotrailers & clips