Suzume

Suzume (2022)

Makoto Shinkais nieuwste biedt precies wat je kunt verwachten: grote emoties tegen een prachtig geanimeerde achtergrond.

7,6 details

  • 122 Min
  • Animatie
  • Actie
  • Avontuur
  • Japan

Suzume is het coming-of-age-verhaal van de 17-jarige Suzume. Ze reist af naar verschillende rampgebieden in Japan waar ze deuren moet sluiten die verwoesting veroorzaken. Suzume’s avontuur begint in een rustig plaatsje op het eiland Kyushu (in het zuidwesten van Japan), waar ze een jongeman ontmoet die zegt dat hij een deur zoekt. Op een verlaten plek vindt Suzume te midden van de ravage een losstaande verweerde deur die niet lijkt aangetast door de rampspoed. Omdat de deur Suzume op een mysterieuze wijze aantrekt opent ze hem, waarna er door heel Japan deuren opengaan en alles in hun omgeving verwoest dreigt te worden. Om nog meer rampen te voorkomen moet Suzume de portalen zien te sluiten.

Alt titel
Suzume no Tojimari
Regie
Makoto Shinkai
Cast
Josh Keaton, Ryunosuke Kamiki, Cam Clarke, Roger Craig Smith, Kana Hanazawa, Shôta Sometani, Amanda Céline Miller, Sairi Itô, Eri Fukatsu, Nanoka Hara, Hokuto Matsumura, Kôshirô Matsumoto, Kotone Hanase, Ann Yamane, Akari Miura, Aimi Terakawa, Nichole Sakura, Jennifer Sun Bell.
Opbrengst
$ 102.258.981
Release
11.11.2022
Release NL
13.04.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Makoto Shinkai | Scenario: Makoto Shinkai | Cast (stemmen): Nanoka Hara (Suzume Iwato), Hokuto Matsumura (Souta Manakata), Eri Fukatsu (Tamaki Iwato), Shota Sometani (Minoru Okabe), Sairi Ito (Rumi Ninomiya), e.a. | Speelduur: 122 minuten | Jaar: 2022

De gemiddelde Nederlander kent zijn naam misschien nog niet, maar in Japan en bij animeliefhebbers wereldwijd is Makoto Shinkai al enkele jaren een begrip. Zijn film Your Name brak in 2016 vele records en opvolger Weathering with You schopte het eveneens tot de tien meest succesvolle Japanse films aller tijden. Dat succes is merkbaar in Nederland, aangezien Shinkais films hier nu standaard een bioscooprelease krijgen. Bij anime is dat normaal gesproken voorbehouden aan producties van Studio Ghibli en nieuwe delen van bewezen franchises zoals One Piece en Dragon Ball.

Door zijn succes bij pers en publiek is Shinkai al veelvuldig vergeleken met Hayao Miyazaki, de animatiegrootmeester die tien jaar geleden met pensioen ging. Of nou ja, leek te gaan, want binnenkort brengt hij toch weer een nieuwe film uit. Maar daarna zal het wel een keer over zijn voor de inmiddels tweeëntachtigjarige regisseur, waarmee ruimte ontstaat voor een opvolger. Shinkai lijkt er vooralsnog weinig waarde aan te hechten dat sommigen hem de nieuwe Miyazaki noemen, dus laten we het maar op toeval gooien dat zijn nieuwste film Suzume aanvangt in de Miyazaki-prefectuur, gelegen op het Japanse zuidwestelijke eiland Kyushu.