Dalva

Dalva (2022)

Samen met een imposante Zelda Samson weet Emmanuelle Nicot licht te brengen in een verwrongen coming-of-ageverhaal.
play

7,4 details

  • 83 Min
  • Drama
  • Frankrijk
  • België
83 Min Frankrijk

Dalva woont alleen met haar vader. Tot de politie hun huis op een avond binnenvalt, en haar onder jeugdbescherming plaatst. Dalva is niet zoals andere twaalfjarige meisjes. Ze gedraagt en kleedt zich als een volwassen vrouw, en snapt totaal niet waarom ze zo ruw van haar vader werd weggerukt. Met hulp van haar kamergenoot Samia en haar begeleiders in de opvang zal Dalva moeten leren om weer kind te worden. Gaandeweg begint ze dankzij hen te begrijpen dat de liefde die ze met haar vader deelde niet was wat ze dacht, en dat ze een heel ander trauma te verwerken heeft dan de plotselinge breuk.

Alt titel
Love according to Dalva
Regie
Emmanuelle Nicot
Cast
Sandrine Blancke, Marie Denarnaud, Jean-Louis Coullo'ch, Maia Sandoz, Babetida Sadjo, Gilles David, Alexis Manenti, Zelda Samson, Fanta Guirassy, Charlie Drach, Roman Coustère Hachez, Abdelmounim Snoussi, Romane Mouyal, Anne-Laure Penninck, Diego Murgia, Lysa Caugy Vonville, Trancillia Bokungu, Zaire Souchi.
Release
20.05.2022
Release NL
04.05.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Emmanuelle Nicot | Scenario: Emmanuelle Nicot, Jacques Akchoti, Bulle Decarpentries | Cast: Zelda Samson (Dalva), Alexis Manenti (Jayden), Fanta Guirassy (Samia), e.a. | Speelduur: 87 minuten | Jaar: 2022

Alle zintuigen staan in een klap op scherp wanneer de luid schreeuwende Dalva bij haar Jacques wordt weggerukt. Regisseur Emmanuelle Nicot legt met het daaropvolgende politieonderzoek de kaarten open op tafel: vader Jacques onderhield een relatie met zijn twaalfjarige dochter Dalva. Dat Nicot debuteert met een Frans-Belgische film over incest en pedofilie terwijl de zaak-Dutroux in het Belgische collectieve geheugen gekerfd staat, getuigt van lef. Dalva is een subtiele balanceeract tussen een weerzinwekkende realiteit en een teder, binnenstebuiten gekeerd coming-of-ageverhaal.

Als in de oude verkleedkist van haar moeder gevallen, presenteert de wereldvreemde Dalva zich aan haar nieuwe omgeving in de jeugdopvang. Met opgestoken haar, dieprode lippenstift, pareloorbellen en een zwarte panty begint ze tegenstribbelend aan de zoektocht naar haar verloren kindertijd. Nicot maakt het een invoelbare reis door het plot volledig in dienst te stellen van Dalva's traumaverwerking in plaats van Jacques' boetedoening. Ze vermijdt sensatie en benadrukt Jacques' menselijkheid tijdens de twee korte momenten dat ze de kijker oog in oog met hem laat staan.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Dalva Nieuwsberichten