Kelly

Kelly (2023)

6,4 details

  • Documentaire
  • Nederland

Kelly van der Veer, een Nederlandse transvrouw die bekendheid verwierf met haar deelname aan de derde editie van Big Brother in 2001, krijgt haar eigen documentaire. Ze was destijds een van de eerste openlijk transgender vrouwen in Nederland. In de documentaire vertelt ze over haar ervaringen en hoe het is geweest om als transvrouw in de spotlights te staan.

Regie
June Te Spenke

Filmtotaal Recensie

Regie: June Te Spenke | Cast: Kelly van der Veer (zichzelf), Amber van der Veer (zichzelf), Liesbeth van der Veer (zichzelf), Edson de Randamie (zichzelf), Nikkie de Jager (zichzelf) e.a. | Speelduur: 92 minuten | Jaar: 2023

Kelly van der Veer werd in 2001 bekend door Big Brother en omdat zij als eerste Nederlandse transgender persoon op televisie kwam, op een manier die andere trans personen gezien liet voelen. In Kelly komt duidelijk naar voren hoe Kelly destijds tegen veel onbegrip en transfobie aanliep, maar ook hoe haar familie haar eigenlijk altijd heeft gesteund. Daarnaast is er oog voor haar sekswerk en komen er enkele andere personen uit de LHBTQ+-gemeenschap aan het woord, zoals Nikkie de Jager.

Het begin van de documentaire is een beetje onwennig met fragmenten die deels ook nog later terugkomen. In een van de soundbites vertelt De Jager dat trans personen vaak geseksualiseerd worden en dat dit dan neergezet wordt als de enige manier voor trans personen om een bestaan op te bouwen. Omdat hierna direct de informatie volgt dat Kelly als sekswerker haar geld verdient, lijkt het bijna een kritiek op haar werk. Al blijkt later dat de documentaire Kelly juist de ruimte geeft om over haar sekswerk te praten zonder daar over te oordelen.

videotrailers & clips