Kryptonim: Polska
Een soort Poolse New Kids, maar helaas zonder de neppe explosies en foute shockhumor.
play

5,5 details

  • 97 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Polen
97 Min Polen

Zonder een blessure zou Staszek een ster in de Premier League zijn geweest. Zonder haar gebroken hart zou Pola in Warschau blijven wonen. Als ze geen blinde kans hadden gehad, hadden ze elkaar misschien nooit ontmoet - dus zouden dingen die het landelijke nieuws haalden nooit zijn gebeurd. Maar wat gedaan is, kan niet ongedaan worden gemaakt - en zo begint een rit in een achtbaan. Hij blijkt een lokale onruststoker te zijn en lid van Romans nationalistische bende, terwijl zij een activiste is die alles vertegenwoordigt waar Staszek en zijn radicale vrienden tegen willen vechten. Maakt hun liefde kans? Is het logisch?

Regie
Piotr Kumik
Cast
Cezary Pazura, Borys Szyc, Aleksandra Justa, Piotr Cyrwus, Antoni Królikowski, Mateusz Król, Adam Cywka, Karol Bernacki, Maciej Musialowski, Magdalena Mascianica, Karol Kadlubiec, Dominika Walo, Andrzej Bychowski, Zoja Zbaska, Kamila Janik, Jerzy Klonowski, Pawel Audykowski, Lukasz Goslawski.
Release
02.09.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Piotr Kumik | Scenario: Jakub Ruzyllo, Lukasz Sychowicz | Cast: Borys Szyc (Ramon), Maciej Musialowksi (Staszek), Magdalena Mascianica (Pola), Karol Kadlubiec (Mieszko), Antoni Królikowski (Kajetan) e.a. | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2022

Duitse, Britse of andere buitenlandse humor is soms voor Nederlanders moeilijk te vatten. Dat geldt ook voor Poolse humor. In Kryptonim: Polska worden de politieke spanningen binnen Polen flink op de hak genomen, maar het geworstel tussen het 'linkse tuig' en de 'bruinhemden' wil maar niet leuk worden. Wanneer is een film moeilijk te exporteren, of eigenlijk gewoon oersaai?

Na het scheuren van zijn meniscus is de voetbalcarrière van Staszek definitief voorbij. Zijn toekomst lijkt beklonken: opzichtertje spelen op een parkeerplaats en rondhangen met de vrienden van zijn neef Ramon. Niet veel spannends aan, behalve dat Ramon zich de reïncarnatie van Adolf Hitler lijkt te wanen. Zonder slag of stoot sluit Staszek zich aan bij deze club neonazi's, om de helaasheid der dingen te overleven.

videotrailers & clips