Metronom

Metronom (2022)

Muziek, dans en samenzijn in een maatschappij die alles aan banden legt.
play

6,9 details

  • 93 Min
  • Drama
  • Roemenië
  • Frankrijk
93 Min Roemenië

Boekarest, 1972. Ceausescu’s communistische regime wurgt de samenleving meer en meer. Vrijheid staat onder druk en cultuur moet ten dienste staan van de propagandamachine van de staat. Het is tegen deze achtergrond dat de schuchtere tiener Ana te horen krijgt dat haar vriend het land zal ontvluchten. Later die avond feest ze samen met vrienden. Ze luisteren naar het verboden radiostation Radio Free Europe, dansen op "Light My Fire" van The Doors en besluiten een brief te schrijven naar de radiohost. Tot de Securitate, de geheime staatspolitie, binnenvalt...

Regie
Alexandru Belc
Cast
Vlad Ivanov, Alexandru Conovaru, Alina Berzunteanu, Andreea Bibiri, Mara Bugarin, Serban Lazarovici, Mihai Calin, Mara Vicol, Mihnea Moldoveanu, Andrei Miercure, Mariuca Bosnea, Eduard Chimac, Marius Boboc, Tiberiu Zavelea, Briana Macovei, Pamela Iobaji, Ana Bodea, Alin Florea.
Release
24.05.2022
Release NL
11.05.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Alexandru Belc | Scenario: Alexandru Belc | Cast: Mara Bugarin (Ana), Serban Lazarovici (Sorin), Vlad Ivanov (Biris), e.a. | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2022

In het jeugdige drama Metronom droomt een generatie van een vrijheid die zelfs achter gesloten deuren niet blijkt te bestaan. Op effectieve wijze verbeeldt de Roemeense film het contrast tussen het klinische historische regime van Nicolae Ceauşescu en de pilaren van zijn energieke tegencultuur: muziek, dans en samenzijn. Omdat de hoofdrolspelers in de publieke ruimte niet zichzelf kunnen zijn, vieren ze het leven binnenshuis, hopend op betere tijden.

Een vriendengroep komt bij elkaar in het huis van de assertieve Roxana, een vriendin van de meer introverte, maar niet minder onverzettelijke Ana (een levendige hoofdrol van Mara Bugarin). In een vroege scène zijn de jongens nog niet gearriveerd, waarop Roxana en Ana alvast fantaseren over verleidingskunst en karakteristieke dansmoves. Toch lukt het vooral Ana niet om zorgeloos naar de avond uit te kijken.

videotrailers & clips