La syndicaliste
Koele en effectieve thriller over machtsmisbruik en een vrouw die haar recht haalt.
play

6,1 details

  • 121 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Frankrijk
  • Duitsland
121 Min Frankrijk

Wanneer vakbondsafgevaardigde Maureen Kearney als klokkenluider een staatsgeheim onthult, brengt ze de Franse nucleaire industrie aan het wankelen. Alleen en tegen alle verwachtingen in, gaat ze de strijd aan tegen ministers en industriëlen om dit schandaal aan het licht te brengen en meer dan 50.000 banen te verdedigen. Als ze op een dag thuis het slachtoffer wordt van een gewelddadige overval, wordt haar leven volledig overhoop gehaald. Terwijl het politieonderzoek in volle gang is, ontstaan er twijfels over de exacte gang van zaken en verandert de slachtofferrol van Maureen naar die van een verdachte.

Alt titel
The Sitting Duck
Regie
Jean-Paul Salomé
Cast
Isabelle Huppert, Alexandra Maria Lara, Marina Foïs, Yvan Attal, Gilles Cohen, Grégory Gadebois, François-Xavier Demaison, Pierre Deladonchamps, Anne-Lise Kedvès, Aloïse Sauvage, Mara Taquin, Alex Lajoie, Nadine Schwitter, Eszter Popp, Kinga Schmidt, Marcus Jakovljevic, Grégoire Roqueplo, Clément Giren.
Release
02.09.2022
Release NL
18.05.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Jean-Paul Salomé | Scenario: Fadette Drouard, Caroline Michel-Aguirre, Jean-Paul Salomé | Cast: Isabelle Huppert (Maureen), Grégory Gadebois (Gilles), Marina Foïs (Anne), Alexandra Maria Lara (Julie), Yvan Attal (Luc), e.a. | Speelduur: 121 minuten | Jaar: 2022

Een verkrachting in scène zetten. Dat is best duister. Een gitzwarte fantasie die maar beter achter gesloten slaapkamerdeuren kan blijven. Toch wordt Maureen, die aan het hoofd staat van een vakbondsbeweging van een kerncentrale, hiervan beschuldigd. In de eerste scène van La Syndicaliste wordt zij gevonden door haar huishoudster. Vastgebonden aan een stoel, een driehoek in haar buik gekerfd en bruut verkracht. Door gebrek aan bewijs en getuigen plaatst de politie een groot vraagteken boven het verhaal.

Ziedaar de opzet van deze op feiten gebaseerde thriller die zich afspeelt in de wereld van kernenergie. Aan de ene kant een vrouw die opkomt voor haar rechten, aan de andere kant het justitiële systeem dat weigert om de authenticiteit van de verkrachting te accepteren. Het gaat zelfs zover dat als iemand op het bureau aanwijzingen heeft die Maureens verhaal kunnen bevestigen, dit hoofdschuddend onder het tapijt wordt geschoven.

videotrailers & clips