Tchaikovsky's Wife
Tegendraadsheid en een ambigu hoofdpersonage houden dit gedoemde huwelijk aardig op de been.
play

6,2 details

  • 143 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Rusland
  • Frankrijk
  • Zwitserland
143 Min Rusland

Antonina Miliukova is een mooie en intelligente 19e-eeuwse Russische aristocrate. Ze kan alles krijgen wat ze begeert, maar wil alleen maar trouwen met Pjotr Tsjaikovski op wie ze heimelijk verliefd wordt als ze voor het eerst zijn muziek hoort. Hij stemt in met een huwelijk om een einde te maken aan de geruchten die over hem de ronde doen en die zijn reputatie bedreigen. Hij voelt echter niets voor Antonina en geeft haar al snel de schuld van zijn tegenslagen en inzinkingen. Verteerd door haar gevoelens voor hem en door zijn vernederingen, wordt ze langzaam tot waanzin gedreven.

Alt titel
Zhena Chaikovskogo
Regie
Kirill Serebrennikov
Cast
Yuliya Aug, Natalya Pavlenkova, Aleksandr Gorchilin, Varvara Shmykova, Filipp Avdeev, Nikita Elenev, Alyona Mikhailova, Odin Lund Biron, Ekaterina Ermishina, Vladimir Mishukov, Viktor Khorinyak, Miron Fedorov, Andrey Burkovskiy, Nikita Pirozhkov, Gurgen Tsaturyan, Natalia Polenova, Nikita Lebedev, Sofya Reznik.
Release
18.05.2022
Release NL
11.05.2023
Release DVD
12.07.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Kirill Serebrennikov | Scenario: Kirill Serebrennikov | Cast: Alyona Mikhailova (Antonina Miliukova), Odin Lund Biron (Pjotr Iljitsj Tsjaikovski), e.a. | Speelduur: 143 minuten | Jaar: 2022

Als reactie op de oorlog in Oekraïne is de toestroom van films uit Rusland nagenoeg opgedroogd. Met zijn provocerende portret van de befaamde componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski weet Kirill Serebrennikov dit jaar als een van de weinige Russische regisseurs de weg naar de Nederlandse bioscopen te vinden. Tchaikovsky's Wife, over grootheidsverheerlijking en machtsdisbalans, is het soort kritische film waarvoor terecht een uitzondering wordt gemaakt. Serebrennikov schetst een beeld van een nationale held dat moeilijk te rijmen valt met de Russische anti-homopropagandawet en tegelijkertijd veelzeggend is over de paria van Europa.

Zoals de filmtitel aankondigt, richt Serebrennikov de camera op Antonina Miliukova, de vrouw van. Het op waarheid gebaseerde personage ontwikkelt een obsessieve verliefdheid voor de aan de weg timmerende Tsjaikovski, al blijft vaag wat die aantrekkingskracht precies is. Voor Antonina is Tsjaikovski als de zon, en zonder de zon valt niet te leven. Dreigend met zelfmoord stelt ze alles in werking om het genie aan haar te binden.

videotrailers & clips