Utama

Utama (2022)

Het liefst zou je het innemende echtpaar in deze sobere en ontnuchterende kijk op klimaatverandering een knuffel geven.

7,1 details

  • 87 Min
  • Drama
  • Bolivia
  • Uruguay
  • Frankrijk
87 Min Bolivia

Maak kennis met Virginio, wiens verweerde gezicht net zo gebarsten is als de aarde onder zijn voeten. Virginio brengt zijn dagen door met het zwerven over de verschroeide hoogvlakte van het Andesgebergte in Bolivia, terwijl hij zijn kudde pluizige lama's laat grazen. Hij en zijn vrouw Sisa leven zonder stromend water en zonder stroom. Het is Sisa's taak om water te halen, terwijl Virginio de lama's laat grazen. Het probleem is echter dat er geen regen meer in de regio valt en de sneeuw zich niet meer op bergtoppen laat zien

Regie
Alejandro Loayza Grisi
Cast
José Calcina, Luisa Quispe, Candelaria Quispe, Placide Ali, Félix Ticona, Santos Choque, René Calcina, René Pérez, Jorge Yucra Nogales, Juan Carlos Calcina.
Release
22.01.2022
Release NL
08.06.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Alejandro Loayza Grisi | Scenario: Alejandro Loayza Grisi | Cast: José Calcina (Virginio), Luisa Quispe (Sisa), Santos Choque (Clever), e.a. | Speelduur: 87 minuten | Jaar: 2022

De gevolgen van klimaatverandering behoren steeds meer tot de orde van de dag. In Nederland blijven die grotendeels nog beperkt tot apocalyptische beelden tijdens het achtuurjournaal. Inheemse bevolkingsgroepen zoals de Quechua in Bolivia worden echter nu al onevenredig hard getroffen door extreme weersomstandigheden die ze zelf nauwelijks hebben veroorzaakt. Met zijn sobere portret van een Quechua koppel op leeftijd dat de strijd tegen de elementen lijkt te verliezen, maakt debuterend regisseur Alejandro Loayza Grisi de klimaatcrisis genadeloos invoelbaar.

De taakverdeling tussen Virginio en Sisa is helder; hij neemt de lama's mee uit grazen, zij haalt water en zorgt voor hun eenvoudige onderkomen. De afstand die Sisa en de andere vrouwen uit de omgeving af moeten leggen om hun emmertjes te vullen, wordt alleen steeds groter. De waterpomp in het dorp staat droog en het enige stroompje dat als een open wond het gortdroge landschap opensplijt, ligt erg afgelegen. De luchtspiegelingen door de verzengende hitte en het geluid van de gierende wind geven de ongastvrije omgeving goed weer.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Utama Nieuwsberichten