Klaas de Jonge, de Prijs van Vrijheid
  • 66 Min
  • Documentaire
  • Nederland
66 Min Nederland

Antiapartheidsactivist Klaas de Jonge blikt terug op zijn gevangenschap van 1985-1987. Hij ontmoet mensen wier levens een andere wending kregen door de gewapende strijd waarmee hij verbonden was.

Regie
Marlou van den Berge

Filmtotaal Recensie

Regie: Marlou van den Berge | Speelduur: 66 minuten | Jaar: 2023

Een verontschuldiging is eigenlijk geen verontschuldiging meer, zodra er nog meer woorden volgen na "het spijt me." "Het spijt me dat je je zo voelt", "het spijt me dat dat gebeurd is." Klaas de Jonge, vrijheidsstrijder in de ogen van de een en terrorist in die van de ander, is haast een vleesgeworden nepverontschuldiging. Maar doordat alle ellende die hij veroorzaakte, in naam was van de strijd tegen Apartheid, is een definitief oordeel lastig over of hij goed of slecht was. De Prijs van Vrijheid laat het balletje rollen.

In 1985 werd Klaas de Jonge gearresteerd in Zuid-Afrika, omdat hij verdacht werd van wapenhandel. Hij deed net alsof hij wilde meewerken en de politie een rondleiding zou geven van plaatsen waar misdaden gepland waren waar hij bij betrokken was, maar eenmaal bij de Nederlandse Ambassade rende hij de lobby in om daar toevlucht te zoeken. Pas in 1987 kwam hij weer uit dat gebouw. Deze documentaire laat zien wat het effect is geweest op anderen die daarbij betrokken waren.