Being Mary Tyler Moore
Het onderwerp van deze autobiografische documentaire is buitengewoon boeiend, de uitvoering is helaas gortdroog.

7,2 details

  • 119 Min
  • Documentaire
  • Verenigde Staten
119 Min Verenigde Staten

"Being Mary Tyler Moore" is een documentaire uit 2021 die het meeslepende leven en de illustere carrière van Mary Tyler Moore belicht, van haar opkomst als iconische actrice tot haar persoonlijke uitdagingen, inclusief haar strijd tegen alcoholisme en de tragische dood van haar enige kind. Het biedt een diepgaande kijk op haar invloed op de tv-industrie in de jaren '60 en '70, waarbij haar pioniersrol als een onafhankelijke, carrièregerichte vrouw in "The Mary Tyler Moore Show" een rolmodel werd voor vrouwen wereldwijd.

Regie
James Adolphus
Cast
Julia Louis-Dreyfus, Phylicia Rashad, Bernadette Peters, James L. Brooks, Mary Tyler Moore, Joel Grey, Rob Reiner, Edward Asner, James Burrows, Michael Lindsay-Hogg, Beverly Sanders, Norman Lear, Debra Martin Chase, Treva Silverman, Ronda Rich, John Tinker, Bill Persky, Robert Levine.
Release
13.03.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: James Adolphus | Speelduur: 155 minuten | Jaar: 2023

In Nederland verscheen in 1994 De Sylvia Millecam Show, en dat ging over een alleenstaande vrouw die een carrière start op een kantoor. In ons land in die tijd was dat een concept waar niemand om fronste. Dat komt omdat het gebaseerd was op een Amerikaanse sitcom uit 1970, genaamd The Mary Tyler Moore Show. Daar en toen was dat baanbrekende televisie. Alleen een zeer geliefde actrice zou daar mee weg kunnen komen, en dat was Mary Tyler Moore. Jammer dat deze film over haar leven, Being Mary Tyler Moore haar sprank mist.

Bijna tien jaar weer daarvoor verscheen de sitcom The Dick Van Dyke Show op de Amerikaanse buis. In de eerste instantie kwamen de kijkers voor de bekende man uit de titel, maar al gauw trok zijn echtgenote alle aandacht - en die werd gespeeld door Mary Tyler Moore. Behalve dat ze een van de weinige vrouwen op tv was die geen rok droeg maar een broek (het lef!) had ze ook een charmante glimlach en een onverwacht talent voor komedie. Dat was het begin van haar carrière, en deze film laat zien hoe die verder verliep.