Les Pires

Les Pires (2022)

Relevant, maar onsubtiel uitgewerkt drama over de verantwoordelijkheden van de filmmaker.
play

7,0 details

  • 99 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Frankrijk
99 Min Frankrijk

Deze film-in-een-film volgt een regisseur tijdens het maken van een drama over probleemkinderen. Het ontroerende debuut brengt ons dichter bij de belevingswereld van de kinderen, en trekt de ethiek van het filmmaken in twijfel. Les pires is buitengewoon open over de valkuilen rond het casten van mensen die een versie van zichzelf spelen.

Alt titel
The Worst Ones
Regie
Lise Akoka
Romane Gueret
Cast
Dominique Frot, Johan Heldenbergh, François Creton, Sophie Bourdon, Matthias Jacquin, Mallory Wanecque, Timéo Mahaut, Esther Archambault, Loïc Pech, Mélina Vanderplancke, Angélique Gernez, Carima Amarouche, Fabienne Dufour, Julien Bodart, Cathie Bomy, Freddy Boucher, Aurore Fay, Virginie Cordier.
Budget
$ 2.600.000
Release
22.05.2022
Release NL
29.06.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Lise Akoka en Romane Gueret | Scenario: Lise Akoka, Romane Gueret en Elénore Gurrey| Cast: Mallory Wanecque (Lily), Timéo Mahaut (Ryan), Johan Heldenbergh (Gabriel), e.a. | Speelduur: 99 minuten | Jaar: 2022

"Het klinkt alsof u alleen degenen neemt die er het slechtst aan toe zijn", zegt een jong tienermeisje in de openingsscène van Les Pires. Haar stroeve auditiegesprek zet direct de toon voor deze opzichtige metafilm, waarin kansarme kinderen uit het Noord-Franse Boulogne-sur-Mer benaderd worden voor de productie van een sociaal-realistisch drama. Het uitgangspunt is nobel: de regisseurs willen met het nagespeelde filmproces een aantal relevante valkuilen van hun eigen beroep aanstippen. Helaas werken ze de conflictsituaties op de set zo onsubtiel uit dat de boodschap geforceerd en belerend overkomt.

Lily is zeventien en zwanger. De veel jongere Ryan worstelt op de basisschool met woede-uitbarstingen en een ongewone thuissituatie. Zijn dit daadwerkelijk de omstandigheden waarin de regisseurs van Les Pires hun niet-professionele hoofdrolspelers aantroffen, of acteren Lily en Ryan hun rollen alleen op de set? Als het aan gelegenheidsregisseur Gabriel (de ervaren Vlaming Johan Heldenbergh) ligt, hoeft het eigenlijk niet uit te maken. Zo lang de kinderen maar de gevoelige snaar weten te raken.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Les Pires Nieuwsberichten