Alleen Thuis Met Een Dienstwapen

5,2 details

  • 74 Min
  • Documentaire
  • Nederland
74 Min Nederland

De avontuurlijke Peter Paul werkte zich bij de politie vanaf eind jaren 90 op tot specialist bij de Dienst Speciale Recherche Toepassingen (DSRT), beter bekend als de ?sectie stiekem?. Als undercoveragent bevond hij zich tussen Nederlands beruchtste criminelen en plaatste hij afluisterapparatuur in auto?s, huizen en appartementen, een keer zelfs bungelend aan een flatgebouw.

Regie
Hester Overmars

Filmtotaal Recensie

Regie: Hester Overmars | Speelduur: 73 minuten | Jaar: 2023

Wat is er aan de hand met Peter Paul? De eens zo stoere undercoveragent is de hele documentaire Alleen Thuis met een Dienstwapen klein en kwetsbaar. Hij praat met een langzame, lage stem over zijn heftige beslommeringen, afgewisseld met stilistisch extravagante cinematografie, waarbij hij intens de camera inkijkt, of in stilte een glas water drinkt. Echt veel antwoorden geeft de documentaire niet, maar maakt je met het camerawerk even deelgenoot, voor zover dat kan, van een agent die "een aantal stoornisjes heeft," waaronder hele heftige PTSS. .

Peter Paul was het type dat bij het mountainbiken de drop-offs durfde aan te gaan waar anderen zich niet aan waagden. Als agent was zijn werk nooit saai, en het gevoel van kameraadschap en steun bevalt hem. Waarom dit omslaat is ingewikkeld. Er wordt gewezen naar de teamleiding. De interne documenten die over de sombere beelden worden uitgetypt, zijn inderdaad nogal kil. Peter Paul zelf spreekt van een '40-45-cultuur', doelend op de Tweede Wereldoorlog. Zijn behandelaar suggereert ook, dat niet iedereen meteen na heftige gebeurtenissen breekt, maar dat het mensen pas jaren later kan inhalen.