The Dmitriev Affair
Herinneringen aan toen vormen een bedreiging voor het Rusland van nu.
play

7,7 details

  • 93 Min
  • Documentaire
  • Nederland
93 Min Nederland

Joeri Dmitriev graaft op wat de huidige Russische machthebbers het liefst willen vergeten. Na jarenlang zoeken vindt hij in de naaldbossen van Karelië in Noordwest-Rusland een massagraf met duizenden heimelijk geëxecuteerden tijdens Stalins ‘Grote Terreur’ van 1937. Niet de Russische overheid, maar Dmitriev spoort onvermoeibaar hun identiteiten op in de archieven en organiseert herdenkingen voor de nabestaanden. Dankzij zijn inspanningen weten zij eindelijk waar hun verdwenen familieleden zijn gebleven. Dat hij zelf als baby is achtergelaten in een kraamkliniek, maakt hem een man met een missie: ‘Als mens moet je mogen weten waar je vandaan komt en waar je familie is begraven.’ Terwijl het buitenland steeds meer erkenning toont voor deze ‘archeoloog van de terreur’, wordt Dmitriev in Rusland verdacht gemaakt als iemand die met het westen heult. Dan wordt hij gearresteerd, op basis van een gefabriceerde aanklacht. Tragisch precies voorspelt Dmitriev zijn eigen toekomst en dat van zijn land.

Regie
Jessica Gorter
Cast
Joeri Dmitriev.
Release
08.06.2023
Release NL
08.06.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Jessica Gorter | Scenario: Jessica Gorter | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2023

In het Rusland van Vladimir Poetin bepaalt het heersende regime welke herinneringen tellen en welke beter verborgen blijven. De massagraven van het tijdperk Stalin, tastbare tekens van de macht van toen, zijn ongewenste ballast voor de zwijgcultuur van nu. In The Dmitriev Affair volgt de Nederlandse documentairemaakster Jessica Gorter op betrokken wijze de man die in 1997 zo'n graf vond en de inhoud openbaarde. De voorbije jaren is zijn leven getekend door gevangenschap, vereenzaming en verlies.

De veeleisende inspanningen van Joeri Dmitriev zijn een schoolvoorbeeld van de op voorhand ongelijke strijd tussen de (corrupte) staat en het individu. In de jaren na zijn ingrijpende vondst deed de bescheiden Rus langdurig archiefonderzoek, organiseerde hij herdenkingen en werd hij een boegbeeld van de mensenrechtenorganisatie Memorial. Tot hij er in 2016 anoniem van werd beschuldigd dat hij bewust pornografische foto's van zijn pleegdochter had gemaakt. Een slepende rechtszaak met periodes van huisarrest volgde. Op het moment van schrijven zit Dmitriev in een strafkamp en is Memorial ontbonden.

videotrailers & clips