The Deepest Breath
De schoonheid van de oceaan en de duikbeelden gaan telkens samen met een stukje doodsverachting.
play

7,4 details

  • 108 Min
  • Documentaire
  • Avontuur
  • Ierland
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
108 Min Ierland

Alessia Zecchini daalt met één enkele ademhaling af naar opmerkelijke diepten onder de zee en betreedt wat zij beschrijft als de laatste stille plek op aarde. De Italiaanse kampioene is vastbesloten om een nieuw wereldrecord vrijduiken te vestigen, een gevaarlijke extreme sport waarbij deelnemers de grootste diepte proberen te bereiken zonder gebruik te maken van duikuitrusting. Deelnemers krijgen vaak black-outs bij het opstijgen, waardoor de hulp nodig is van veiligheidsduikers zoals Stephen Keenan, een vrijgevochten Ierse avonturier die verliefd werd op de sport. Alessia en Stephen hebben een speciale band opgebouwd en trainen samen in deze documentaire om in een lange tunnel onder de Rode Zee te duiken.

Regie
Laura McGann
Cast
Stephen Keenan, Alessia Zecchini.
Release
21.01.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Laura McGann | Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2023

The Deepest Breath begint met een wereldrecordpoging. Eén duiker, eén ademteug en eén zekerlijn de bodemloze diepte in. Op aangrijpende, verstilde wijze verbeeldt deze documentaire de grenzeloze inspanningen van Alessia Zecchini, een van de beste vrijduikers ter wereld. Het is een prachtige, maar beladen aanblik: bij elke reis onder het oppervlak gaat de schoonheid van de oceaan samen met een stukje doodsverachting.

In 2018 kwam National Geographic met Free Solo, een verbazingwekkend filmportret van een bergbeklimmer die zijn basisuitrusting tijdens sleutelbeklimmingen achterwege laat. The Deepest Breath kan gerust de Free Solo van de duiksport genoemd worden: een vrijduiker gebruikt nog steeds een zekerlijn, maar vertrouwt bij zijn of haar sprong in het diepe op de eigen (lange) adem. De welbekende zuurstofflessen zijn bij Alessia Zecchini nergens te bekennen.

videotrailers & clips