Yuni

Yuni (2021)

Flets drama over Indonesisch tienermeisje dat onder druk wordt gezet te trouwen, blijft hangen in generieke observaties.
play

7,1 details

  • 95 Min
  • Drama
  • Indonesië
  • Frankrijk
  • Singapore
  • Australië
95 Min Indonesië

Zoals de meeste meisjes van haar leeftijd, heeft Yuni geen idee van de realiteit van het vrouw-zijn. Twee dingen weet ze wel: ze wil een studiebeurs voor de universiteit halen en ze houdt van de kleur paars. Om haar eerste doel te bereiken, moet ze vrijgezel blijven en snel haar cijfer voor Indonesische literatuur opfrissen. Die twee vereisten worden echter gecompliceerd wanneer Yuni's huwelijksaanzoeken langzaam beginnen binnen te druppelen. Terwijl ze ze allemaal afwijst, omdat de aanzoeken van allerlei mannen haar dromen in de weg staan, heeft ze met haar vriendinnen verstilde gesprekken over seks en huwelijk. Kunnen vrouwen echt masturberen? Is dat meisje zwanger door verkrachting? Ben je nog maagd? De starre verwachtingen van het dorp achtervolgen Yuni in plaats van haar vreugde te brengen. Een oude mythe zegt namelijk dat een vrouw die drie keer een huwelijksaanzoek afwijst, nooit meer zal trouwen...

Regie
Kamila Andini
Cast
Asmara Abigail, Sekar Sari, Marissa Anita, Dimas Aditya, Kevin Ardilova, Rukman Rosadi, Muhammad Khan, Nova Eliza, Mian Tiara, Arawinda Kirana, Neneng Wulandari, Boah Sartika, Nazla Thoyib, Anne Yasmine, Ayu Laksmi, Made Aurellia, Toto S.T. Radi, Aprilia.
Release
09.12.2021
Release NL
07.09.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Kamila Andini | Scenario: Kamila Andini, Prima Rusdi | Cast: Arawinda Kirana (Yuni), Kevin Ardilova (Yoga), Dimas Aditya (Damar), e.a. | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2021

In plaats van de zoektocht van een tienermeisje naar een uitweg in een streng islamitische omgeving te individualiseren, hangt Yuni vooral aan elkaar van platitudes. Het schematische verhaal laat zien hoe het titulaire hoofdpersonage de realiteit van uithuwelijkingspraktijken in Indonesië confronteert. Eerst nog naïef houdt ze zich vooral bezig met het gappen van alles wat paars is of rondhangen met vriendinnen, maar haar droom van een studiebeurs loopt gevaar zodra haar zeventiende verjaardag eraan komt. Zodra de huwelijksaanzoeken binnenstromen, moet ze rap opgroeien. Je kunt namelijk niet al te vaak zo'n aanzoek weigeren.

In het aangrijpendste moment brengt Yuni de bruidsschat terug aan de eigenaar van haar vaste zwemplek. Er voltrekt zich een treffend heen-en-weer, waar Kirana's oogopslagen de verstikkende sociale druk weergeven wanneer ze beleefd empathiseert met de veel oudere man. Maar daarbuiten geeft de film de dramatische spanning een stuk schematischer weer. Kevin Ardilova brengt als de verlegen Yoga zijn verliefdheid over met een buitengewoon klungelige intonatie. Het voelt ook onbeholpen aan hoe Yuni's leraar glimlacht naar zichzelf in een pashokje getooid in hijab - zo forceert de film nog een slachtoffer van bekrompen waarden.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Yuni Nieuwsberichten