How to Blow Up a Pipeline
Zelfgenoegzame propagandafilm bewijst vooral lippendienst aan de revolutie.
play

7,2 details

  • 104 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigde Staten
104 Min Verenigde Staten

Klimaatactiviste Xochitl (Ariela Barer) is recentelijk wees geworden, nadat een extreme hittegolf haar moeder het leven heeft gekost. Ontgoocheld door hoe weinig verandering haar strijd tegen de klimaatcrisis teweeg lijkt te brengen, keert ze zich naar sabotage en vernieling van milieu-onvriendelijke eigendommen zoals auto’s en jachten. Samen met een groep gelijkgestemden gaat ze op een gewaagde missie om hun protesten naar een hoger plan te tillen: het opblazen van een oliepijpleiding in West-Texas...

Regie
Daniel Goldhaber
Cast
Irene Bedard, Jake Weary, Marcus Scribner, Lukas Gage, Kristine Froseth, Forrest Goodluck, Sasha Lane, Halle Charlton, Adam Wyatt Tate, Jayme Lawson, Jasper Keen, Ariela Barer, Olive Jane Lorraine, Melissa Chambers, Giancarlo Beltran, Mariel Martinez, Loren Anthony, Mary Kay Riley.
Opbrengst
$ 882.348
Release
10.09.2022
Release NL
17.08.2023
Release DVD
28.11.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Daniel Goldhaber | Scenario: Ariela Barer, Jordan Sjol, Daniel Goldhaber | Cast: Ariela Barer (Xochitl), Kristine Froseth (Rowan), Lukas Gage (Logan) e.a. | Speelduur: 104 minuten | Jaar: 2022

How to Blow Up a Pipeline predikt voor eigen parochie om niet langer stil te zitten terwijl de klimaatcatastrofe zich voltrekt. Een gemêleerde groep activisten besluit een oliepijpleiding in Texas op te blazen. Onder het mom van 'propaganda van de daad' hoopt initiatiefneemster Xochitl (Ariela Barer, die meeschreef aan het scenario) dat anderen hun acties zullen nadoen. Zelf lieten makers Barer, Jordan Sjol en Daniel Goldhaber zich inspireren door het gelijknamige non-fictieboek van Andreas Malm, waarmee het alleen de titel en de oproep tot sabotage gemeen heeft.

Als in een doorsnee kraakfilm komen de personages samen in een verlaten huis om bommen in elkaar te knutselen. Het plan de campagne en ieders motivatie komen met vernuftig snijden in flashbacks terug, vaak net als er - onvermijdelijk voor het genre - iets mis lijkt te gaan. Beelden van trillende handen die een in elkaar geknutselde ontsteker monteren of een drone die toekijkt hoe de groep sjouwt met explosieven, zorgen evenzeer voor suspense. De regie van Goldhaber heeft echter te veel oog voor de praktische handelingen die moeten gebeuren, waarbij alleen de dreinende elektronica van Gavin Brivik de onrust opklopt.

videotrailers & clips