Als de nacht maar niet valt
Onderzoekende documentaire van Marc Schmidt bevraagt de wetenschappelijke drang naar psychologisch dataonderzoek.
play

6,8 details

  • 84 Min
  • Documentaire
  • Nederland
84 Min Nederland

Preventie speelt een steeds grotere rol in de geestelijke gezondheidszorg. In plaats van te genezen, proberen we mentale problemen in toenemende mate te voorkomen, onder meer door enorme hoeveelheden data te verzamelen. In Als de nacht maar niet valt wordt deze ontwikkeling tegen het licht gehouden. Worden we inderdaad gelukkiger wanneer we helemaal geen tegenslag, geen onzekerheid en imperfectie ervaren?

Alt titel
If Only Night Wouldn't Fall
Regie
Marc Schmidt
Release NL
28.09.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Marc Schmidt | Speelduur: 84 minuten | Jaar: 2023

In het digitale tijdperk laat alles zich vangen in data, dus ook het vaak onpeilbare gedrag van de mens. De onderzoekende documentaire Als De Nacht Maar Niet Valt bevraagt subtiel hoever we daarin moeten gaan. Kunnen we de voorwaarden voor geluk en psychische gezondheid daadwerkelijk objectief vaststellen, of is onze klinische zoektocht naar die heilige graal eerder onderdeel van het probleem?

De documentaire opent in Noorwegen. Een klein groepje basisschoolkinderen wordt begeleid in het benoemen en herkennen van hun eigen gedragspatronen: door hun sluimerende angsten tegemoet te zien in een VR-simulatie, of ze (letterlijk) door te prikken in de vorm van een ballon, hopen gedragswetenschappers te voorkomen dat de kinderen op latere leeftijd nog feller door psychische problemen worden geplaagd.

videotrailers & clips