Donyale Luna: Supermodel

6,2 details

  • 93 Min
  • Documentaire
  • Verenigde Staten
93 Min Verenigde Staten

Duik in het opmerkelijke leven en carrière van Donyale Luna, een pionier die een van de eerste zwarte modellen werd die de covers van Vogue en Harper's Bazaar in Europa sierde.

Regie
Nailah Jefferson
Cast
Donyale Luna, Beverly Johnson, Dream Cazzaniga, David Bailey, Aurora James, Pat Cleveland, Luigi Cazzaniga, Hamish Bowles, Zandra Rhodes, Kyle Hagler, Omar Boone, Constance White, David McCabe, Richard J. Powell, Gideon Lewin.
Release
15.06.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Nailah Jefferson | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2023

Peggy Ann Freeman, de middelste van drie dochters in een arbeidersgezin uit Detroit, bedenkt op een dag dat ze voortaan door het leven zal gaan als Donyale Luna. Peggy is een buitenbeentje: een lange, tengere vrouw die niemand in Detroit als mooi beschouwt. Maar Donyale Luna is een ster. Ze verhuist naar New York om een carrière in de modellenwereld na te streven. Daar slaagt ze zodanig in dat nu nog vaak naar haar wordt verwezen als het eerste Afro-Amerikaanse supermodel.

Regisseur Nailah Jefferson probeert met hulp van vrienden, familieleden en professionals uit de mode- en filmwereld een portret te maken van de ongrijpbare Luna. Donyale Luna: Supermodel schetst een beeld van een groter-dan-grootse persoonlijkheid, zoals verteld door haar naasten en voormalige collega's. De sceptische kijker zal vaststellen dat dit beeld waarschijnlijk sterk geromantiseerd is, maar ergens geeft dat het verhaal juist meer kracht. Hoe mooi is het dat een vrouw die bij het grote publiek enigszins in de vergetelheid is geraakt, door degenen die ze liefhad nog steeds wordt herinnerd als de meest bijzondere vrouw die ooit heeft geleefd?