And the King Said, What a Fantastic Machine
Middelmatige documentaire voegt niets toet aan de vragen rondom het gebruik en de geschiedenis van de camera.
play

5,7 details

  • 88 Min
  • Documentaire
  • Denemarken
  • Zweden
88 Min Denemarken

Sinds de ontdekking van de camera obscura tot de vertoning van het eerste bewegende beeld. Van de uitvinding van de webcam tot de eerste video die viral ging. Deze geestige en tot nadenken stemmende documentaire toont de opkomst van de beeldcultuur zoals wij die kennen en verweeft historisch archiefmateriaal met homevideo's, livestreams, sensatiezoekers die hun levens riskeren voor social media content en aangrijpende persfotografie die voor altijd in het geheugen gegrift zullen blijven staan. De makers stellen de kijkers aan de hand hiervan de vraag: wat zijn de gevolgen van blootstelling aan de miljarden beelden die continu strijden om onze aandacht?

Regie
Axel Danielson
Maximilien Van Aertryck
Cast
Felix Bergsson, Sidney Bernstein, Chris Anderson, Ulrika Bergsten, Joe Biden, Karen Bowerman, Tom Brokaw, Gabriel Brown, Edmund Carpenter, Jesse Daughert, Eamon de Valera, Belle Delphine, Paul Denino, Park Dietz, Kleart Duraj, Carlo Freccero, Guy Goma, Mateusz Grzesinski.
Release
01.06.2023
Release NL
26.10.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Axel Danielson en Maximilien van Aertryck | Scenario: Axel Danielson en Maximilien van Aertryck| Cast (stem): Maximilien van Aertryck | Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2023

De camera. Het begon allemaal met Joseph Nicéphore Niépce die een foto van zijn tuin maakte. Inmiddels zijn er vijfenveertig biljoen camera's op de wereld die gebruikt worden in alle lagen in de samenleving voor allerlei verschillende doeleinden. Hoe zijn we van een foto van een tuin tot de camera als onmisbaar apparaat gekomen? Dat is de vraag die And the King Said What a Fantastic Machine wil beantwoorden.

De lang getitelde documentaire vertelt de geschiedenis van de camera door middel van archiefbeelden en allerlei andere beelden, zoals homevideo's, TikToks, maar ook het nieuws en registraties van belangrijke historische gebeurtenissen. Een voice-over geeft context en legt uit waar de beelden een voorbeeld van zijn.

videotrailers & clips