The President's Daughter & the Richest Freeborn Lady
Documentaire stelt belangrijke vragen over slavernij en Nederland, maar nooit met de diepgang die dit onderwerp verdient.
play

8,1 details

  • 85 Min
  • Documentaire
  • Nederland
85 Min Nederland

Filmmaakster Mildred Roethof volgt icoon Cynthia McLeod op een duizelingwekkende reis door ons koloniale verleden. McLeod heeft een queeste; aandacht voor Elisabeth Samson, de eerste vrijgeborene en zwarte, vrouwelijke miljonair van Suriname ten tijde van de piek van de trans-Atlantische slavernij. Vrouwen kwamen in historische werken nauwelijks voor, laat staan een zwarte vrouw. De gecreëerde onwaarheden, mythen en stereotypen ontkracht McLeod door diepgravend feitelijk onderzoek.

Regie
Mildred Roethof
Cast
Cynthia Mcleod-Ferrier, Roger van Boxtel, Prem Radhakishun, Mark Rutte, Sigrid Kaag, Chandrikapersad Santokhi, Gerda Havertong, Denise Jannah, Jetty Mathurin, Kathleen Ferrier.
Release NL
05.10.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Mildred Roethof | Scenario: Mildred Roethof | Cast: Cynthia McLeod | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2023

Vorig jaar op 19 december bood de Nederlandse regering excuses aan voor de slavernij. Op 1 juli volgde de koning. Hoe moet het nu verder? Deze stelt The President's Daughter and the Richest Freeborn Lady door te kijken naar de historische relatie tussen Suriname en Nederland. Het is jammer dat de film echter nooit de diepgang bereikt die dit onderwerp verdient.

De film draait om Cynthia McLeod, de dochter van de eerste president van Suriname en gevierd schrijfster van vele boeken, waaronder Hoe Duur Was de Suiker. McLeod zet zich al jaren in om de geschiedenis van Suriname toegankelijk te maken voor de inwoners van Suriname, zodat ook zij hun geschiedenis kunnen leren kennen.

videotrailers & clips