South to Black Power

3,9 details

  • 89 Min
  • Documentaire
  • Verenigde Staten
89 Min Verenigde Staten

In'South to Black Power' zien we hoe Charles M. Blow een opmerkelijke beweging voorstelt: hij spoort Afro-Amerikanen aan om de historische trek van het Noorden naar het Zuiden te heroverwegen. Dit in een poging om de huidige politieke macht te ontwrichten en tegelijkertijd het land en de cultuur die zij ooit achterlieten, terug te eisen.

Regie
Sam Pollard
Llewellyn M. Smith

Filmtotaal Recensie

Regie: Sam Pollard en Llewellyn M. Smith | Speelduur: 89 minuten | Jaar: 2023

Het is een hardnekkig misverstand dat Black Power impliceert dat de witte bevolking het zou moeten afleggen. De beweging, die vooral na de laffe en gruwelijke moord op George Floyd wereldwijd voet aan de grond kreeg, streeft er niet naar om de wereld te overheersen. Het enige dat de activisten willen is op gelijke voet staan met de witte bevolking. Nog te vaak en te veel worden de Amerikaanse staten geregeerd door witte bestuurders die de zwarte bevolking op achterstand zetten

In de decennia voor de Tweede Wereldoorlog vond er een opmerkelijke en grootschalige migratiegolf plaats binnen de Verenigde Staten. In het arme zuiden was het bestaan zwaar, vooral voor de zwarte bevolking, dus trokken veel inwoners naar de noordelijke staten. Het gevolg was dat de Zuidelijke Staten conservatiever en vooral veel witter werden. New York Times-journalist Charles M. Blow deed onder de titel The Devil You Know: A Black Manifesto een plan uit te doeken om de macht in de VS eerlijker verdelen.