Gerlach

Gerlach (2023)

Innemend en inspirerend portret van boer Gerlach van Beinum die zich staande probeert te houden te midden van de modernisatie.
play

7,9 details

  • 75 Min
  • Documentaire
  • Nederland
75 Min Nederland

Al meer dan een halve eeuw loopt boer Gerlach op de grond rond zijn houten huis onder de rook van Schiphol. Hij is de laatste kleine akkerbouwer uit zijn gebied die het boeren nog weet vol te houden. Met onnavolgbare humor, gepaard met een filosofische blik op de wereld blijft hij weerstand bieden aan dreigende onteigening, ziekte en klimaatverandering. Een poëtisch epos over een eigengereide boer die alle tegenwind van het leven met waardigheid trotseert.

Alt titel
Gerlach - De Laatste Boer
Regie
Luuk Bouwman
Aliona van der Horst
Cast
Gerlach van Beinum.
Release
14.12.2023
Release NL
14.12.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Aliona van der Horst en Luuk Bouwman | Scenario: Aliona van der Horst en Luuk Bouwman | Speelduur: 75 minuten | Jaar: 2023

Bij velen heerst nog steeds een misplaatst romantisch beeld van het boerenbedrijf. Niet in de laatste plaats hebben televisieprogramma's zoals Boer Zoekt Vrouw hieraan bijgedragen. Ook de Boer Burger Beweging houdt graag het beeld in stand van de boer die met liefde voor het vak en de natuur zijn bedrijf runt. In werkelijkheid is de boerderij door de schaalvergroting een fabriek geworden. Dit betekent echter niet dat de echte authentieke boer niet meer bestaat.

Op de afgelopen editie van het IDFA sleepte de innemende documentaire Gerlach naar regie van Aliona van der Horst en Luuk Bouwman de prijs in de wacht voor beste Nederlandse documentaire. Zonder te dwepen met valse romantiek portretteren de makers het leven en de inborst van boer Gerlach van Beinum die onder de rook van Schiphol het hoofd boven water probeert te houden. De opnames begonnen al vijf jaar geleden toen niemand nog van Caroline van der Plas of Farmers Defence Force had gehoord.

videotrailers & clips