Sur l'Adamant
DVD RELEASE

Sur l'Adamant (2023)

Gouden Beer-winnaar geeft een openhartige kijk op psychiatrische zorg, maar leunt veel op de personages.
play

6,9 details

  • 109 Min
  • Documentaire
  • Frankrijk
  • Japan
109 Min Frankrijk

De Adamant is een uniek verblijf. Dit drijvende gebouw aan de Seine in het hart van Parijs vangt volwassenen op die lijden aan een psychiatrische aandoening. Het behandelende team biedt zo goed mogelijk weerstand aan de achteruitgang en ontmenselijking van de psychiatrie. Regisseur Philibert neemt de kijker mee aan boord en laat deze kennismaken met de patiënten en verzorgers die elke keer opnieuw de strijd aangaan met hun dagelijkse realiteit.

Alt titel
On the Adamant
Regie
Nicolas Philibert
Cast
Nicolas Philibert, Mamadi Barri, Walid Benziane, Sabine Berlière, Romain Bernardin, Charafdine Bouzaraa, Linda De Zitter, François Gozlan, Jean-Paul Hazan, Pauline Hertz, Érik Ménard, Frédéric Prieur, Muriel Thourond, Sébastien Tournayre.
Release
22.03.2023
Release NL
04.01.2024
Release DVD
17.04.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Nicolas Philibert | Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2023

Na een Gouden Leeuw voor All the Beauty and the Bloodshed ging afgelopen februari ook de grote prijs van Berlijn naar een documentaire. Waar het eveneens prijswinnende Herr Bachmann und seine Klasse ons twee jaar eerder toegang verschafte tot het klaslokaal, neemt regisseur Nicolas Philibert de kijker mee aan boord van een dagcentrum voor patiënten met een psychiatrische aandoening. Saillant detail: de instelling dobbert rustig op de Seine in het hart van Parijs. Verder dan bedachtzaam registreren gaat Philibert met zijn liefdevolle handreiking - in tegenstelling tot die twee andere titels - echter niet.

Philibert opent met François die vol overgave een lied over gevoelens opvoert. Hij is een van de patiënten die met regelmaat te vinden is op de Adamant. Terwijl buiten het geluid klinkt van een bruisende metropool, vinden mensen als François al deinend even rust in het hoofd. Daarbuiten op de kade kampen ze allemaal met imagoproblemen, zoals een van de patiënten het treffend verwoordt, maar aan boord van de Adamant gaat men uit van ieders kracht in plaats van zwaktes.

videotrailers & clips