The Caine Mutiny Court-Martial
Zwanenzang van The Exorcist-regisseur is een oerdegelijk rechtbankdrama met een moralistisch staartje.
play

6,9 details

  • 108 Min
  • Drama
  • Oorlog
  • Verenigde Staten
108 Min Verenigde Staten

Voor de kust van Iran komt de USS Caine in een orkaan terecht. De luitenant Stephen Maryk is van mening dat de luitenant-commandant Phillip Queeg geestelijk in de war is en hierdoor zijn crewleden in gevaar brengt. Maryk neemt het bevel van de kapitein over en weet alle crewleden in veiligheid te brengen. Hij staat nu terecht voor muiterij.

Regie
William Friedkin
Cast
Kiefer Sutherland, Jason Clarke, Jake Lacy, Monica Raymund, Jay Duplass, Tom Riley, Lance Reddick, Stephanie Erb, Dale Dye, Lewis Pullman, Elizabeth Anweis, Francois Battiste, Gabe Kessler, Gina Garcia-Sharp, Denzel Johnson, Adriana Galindez, Michael Heidemann, Mariah Justice.
Release
03.09.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: William Friedkin | Scenario: William Friedkin | Cast: Kiefer Sutherland (Queeg), Jason Clarke (Greenwald), Jake Lacy (Maryk), e.a. | Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2023

Luttele weken na het nieuws dat William Friedkin was overleden ging zijn zwanenzang in première op het filmfestival van Venetië. The Caine Mutiny Court-Martial is geen sentimenteel vaarwel, maar een oerdegelijk rechtbankdrama, gebaseerd op een gewichtig theaterstuk uit de jaren vijftig. Jammer dat ook deze bewerking van het verhaal niet ontkomt aan een moralistisch staartje.

De Amerikaanse romanschrijver Herman Wouk baseerde het theaterstuk in 1953 op zijn eigen, gelijknamige boek, dat twee jaar eerder was verschenen. Al in 1954 kwam de scherpzinnige Edward Dmytryk (Crossfire, The Sniper) met de romanbewerking The Caine Mutiny, een militair drama waarin de iconische Humphrey Bogart de rol van luitenant-commandant Queeg vervult. Queeg is de kapitein van het schip dat tijdens een storm op zee wordt overgenomen door Maryk, een getergde luitenant die het opperbevel niet langer aan zijn overste toevertrouwt.

videotrailers & clips