Kinsey (2004)

Let's talk about sex.

Gelukkig is Condon’s biopic geen heiligverklaring.
play

7,5 details

  • 118 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Verenigde Staten
  • Duitsland
118 Min Verenigde Staten

Seks. Een groter taboe bestond er in de jaren '40 en 50 niet. Tot Dr. Alfred Kinsey (rol van Liam Neeson), een gerespecteerd bioloog, zich met de materie gaat bezig houden. Aan de hand van interviews met duizenden mannen verspreid over de hele VS schrijft hij in 1948 een boek over de mannelijke seksualiteit. De conclusies van z'n werk slaan in als een bom en dus besluit Kinsey ook de vrouwelijke seksualiteit onder de loep te nemen. De gigantische werkdruk en de ongewone werkmethodes van het team beginnen echter hun tol te eisen. Onderlinge jaloezie en geldgebrek bedreigen Kinsey's levenswerk. Maar Kinsey is vastbesloten om door te zetten...

Regie
Bill Condon
Cast
Liam Neeson, Peter Sarsgaard, Laura Linney, John Lithgow, Chris O'Donnell, William Sadler, Oliver Platt, Tim Curry, Veronica Cartwright, Timothy Hutton, Julianne Nicholson, Dylan Baker, Kathleen Chalfant, Heather Goldenhersh, John McMartin.
Release
04.09.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Bill Condon | Cast: Liam Neeson (Alfred Kinsey), Laura Linney (Clara McMillen), Peter Sarsgaard (Clyde Martin), John Lithgow (Alfred Seguine Kinsey) e.a. | Duur: 118 min.

Veertig procent van de mannen vrijt het liefst met een lampje aan. Slechts vijftien procent van de vrouwen doet het ‘op z’n hondjes’. Elf procent van de getrouwde mannen doet aan anale seks. Zulke statistieken zullen ons nauwelijks meer shockeren, maar in de jaren veertig en vijftig maakten ze natuurlijk heel wat extreme reacties los. Een tijdperk waarin de blote borst van Janet Jackson zorgt voor massahysterie en we daar tegenover televisieprogramma’s met een naam als ‘Neuken doe je zo’ voorbij zien komen biedt een meer dan geschikte gelegenheid om eens kennis te maken met de man die door sommige conservatieve christenen nog altijd verantwoordelijk wordt gehouden voor het zedenverval. De man die als eerste in het openbaar het lef had te zeggen dat geilheid gezond is en je aan seks ook plezier mag beleven.

Dankzij de rits krijgt men sneller toegang tot zijn gereedschap. Het is een van de vele krankzinnige teksten waar conservatieve fundamentalisten mee zwaaien aan het begin van Kinsey. De boodschap die ze willen overbrengen is duidelijk: meer wetenschap leidt tot seksuele perversie. Terwijl er een oorlog op handen was en alle Amerikaanse ogen gericht waren op het turbulente Europa begon professor Alfred Kinsey als eerste een studie naar het menselijk gedrag onder de lakens. De rumoerige periode, niet bepaald komkommertijd, gaf hem alle ruimte zijn bevindingen ongestoord te documenteren. Het resultaat publiceerde hij in 1948 onder de naam ‘Sexual Behaviour of the Human Male’ (een poos later verscheen de vrouwelijke variant) waarna het ineens een reusachtig schandaal werd. Ondanks dat er schande over werd gesproken werden zijn boeken massaal gelezen en langzamerhand groeide het besef van de belangwekkendheid ervan. Kinsey’s puur wetenschappelijk vergaarde kennis resulteerde immers in de eerste naslagwerken waar doktoren bij vragen van patiënten op terug konden vallen. Het was pas later dat de zowel geprezen als verketterde professor de grenzen ging verkennen en hij in zijn verregaande ‘onderzoeken’ begon door te slaan.

videotrailers & clips

Laatste reacties

Denman

"...Kan de Rating een halve ster omhoog? Want dan is deze film volgens jullie [url=http://filmtotaal......."

Roger

"...Deze film lijkt me interessant...."

Kinsey

acties