De Kyiv Files is een confronterende documentaire over het dagelijks leven met KGB-knuppels in je kielzog.
play

7,9 details

  • 78 Min
  • Documentaire
  • Nederland
78 Min Nederland

In Oekraïne is het Sovjet KGB-archief met talloze observatiedossiers toegankelijk gemaakt voor het publiek. Wat doet het met je als je erachter komt dat de staat je jarenlang in de gaten hield? De film schetst, aan de hand van verschillende ontmoetingen met mensen die geconfronteerd worden met hun dossier in het archief, een tijd waarin de paranoia van het Sovjetregime tot diep in de vezels van persoonlijke levens doordrong.

Regie
Walter Stokman
Release
20.11.2023
Release NL
08.02.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Walter Stokman | Speelduur: 78 minuten | Jaar: 2023

In 2017 opende Oekraïne de KGB-archieven in Kiev, waardoor persoonlijke dossiers voor iedereen beschikbaar kwamen. De documentaire The Kyiv Files worden een paar van deze verhalen verteld, waaronder dat van de Franse Regine die op familiebezoek was in Oekraïne, dat van de Nederlanders Louw de Jager en Evert Reydon, en dat van een Oekraïense familie die onder het KGB-bewind leefde. Moeder en dochter grappen dat ze thuis geen gesprek konden voeren zonder te worden afgeluisterd. De veerkracht van de Oekraïners kent geen grenzen.

Het KGB-archief in Kiev is gigantisch of zoals de Franse Regine kernachtig reflecteert: "In de Sovjet-Unie hadden ze echt te veel tijd". De documentaire begint in een versleten en kaal bejaardentehuis. De huidige oorlog tegen Oekraïne is begonnen en de bejaarden beschouwen het nieuws vanaf de bank of vanuit bed. Sommige zitten in het zonnetje in de tuin. Makkelijk is het de afgelopen tijd niet geweest. Juist in de rust van het bejaardentehuis voel je hoe sinister en dreigend de oorlog is die buiten woedt.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.