Pulang

Pulang (2022)

6,9 details

  • 84 Min
  • Drama
  • Indonesië
84 Min Indonesië

Een vader en zijn dochter ondernemen samen een autoreis naar het huis van oma om daar haar moeder en jongste zoon te bezoeken. Dit wordt hun laatste reis als compleet gezin...

Regie
Azhar Kinoi Lubis
Cast
Ringgo Agus Rahman, Ziva Magnolya, Imelda Therinne, Mark Natama, Pritt Timothy, Hargi Sundari, Malvin Yoel, Aliqa Parisya Ramadhani Putri, Sugeng Wioso, Rizkyatul Amanah, Petrus Hironimus.

Filmtotaal Recensie

Regie: Martin Schwab | Scenario: Raoul Groothuizen | Cast: Joy Esschendal (Robin), Joenoes Polnaija (Agus), Jenahro Lewerissa (Lorenzo), Alexander Lekatompessy (Opa), Nel Lekatompessy (Oma) e.a. | Speelduur: 79 minuten | Jaar: 2024

"Dus je was liever ergens anders geweest dan hier?" vraagt oma aan haar Moluks-Nederlandse kleindochter. Na een kort stilzwijgen zegt ze: "Oma ook, hoor." In 1951 arriveerden zo'n 12.500 Molukkers onwillig in Nederland, aangezien ze door hun steun aan het Nederlandse regime niet langer in de Republiek Indonesië konden blijven. Het maatschappelijke beeld van Molukkers werd negatief beheerst door de treinkapingen (1975-1977), verbeeld in De Punt uit 2009. Pulang kijkt voorbij deze gebeurtenis en plaatst zichzelf in een Molukse wijk gedurende de jaren negentig, waar verschillende generaties Molukkers worstelen met hun vergeten plek in de geschiedenis.

De vlotte Agus was vroeger de mooiste jongen van de wijk en een echte indorocker, totdat hij een relatie aanging met een belanda (Nederlander) en zijn buurtgenoten in de steek liet. Jaren later keert hij als zwart schaap terug met zijn tienerdochter op de achterbank, en krijgt hij in eerste instantie de deur in zijn gezicht gesmeten van zijn eigen vader. Met kille blikken wordt hij nagekeken door zijn vroegere vrienden op straat, maar gedurende de film smelten hun harten weer voor 'the one and only' Agus en zijn klierende puber Robin.