De Terugreis

De Terugreis (2024)

Brederveld en Waardenberg tonen hun kunnen in roadmovie over opkomende dementie, echtelijke ergernissen en ware liefde.
play

7,5 details

  • 120 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Nederland
  • België
120 Min Nederland

Jaap is al bijna 50 jaar samen met Maartje. Waar de nukkige Jaap niet veel zin meer heeft om dingen te ondernemen, zit de soms wat verwarde Maartje nog vol levenslust. Als het echtpaar een brief ontvangt van een oude vakantievriend, laat Jaap zich met gepaste tegenzin overhalen om hem op te zoeken in Zuid-Europa. Zoveel jaar later reizen de twee in hun oude auto door een totaal veranderd Europa; kibbelend, maar ook de ene herinnering na de andere ophalend. Onderweg komt Jaap tot het pijnlijke besef dat zijn vrouw dementerend is. Zich realiserend dat alles wellicht anders gaat worden, leren ze opnieuw waarom ze elkaar liefhebben.

Regie
Jelle de Jonge
Cast
Leny Breederveld, Martin van Waardenberg, Ivan Pecnik, Wito Geerts, Bert Kettermans, Michiel B.L. Korte, Denis Simonetta, Melina Tomassone, Janni Goslinga, Trudy de Jong, Paul Kooij, Annemarie Prins, Sabri Saddik, Micha Hulshof, Beppe Costa, François Neycken, Soufiane Chilah, Loulou Hanssen, Yvonne van den Eerenbeemt, Harun Balci, Gemma Badia, Pep Muñoz.
Release
21.03.2024
Release NL
21.03.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Jelle de Jonge | Scenario: Jelle de Jonge en Marijn de Wit | Cast: Leny Brederveld (Maartje), Martin van Waardenberg (Jaap), Janni Goslinga (Jolanda), Trudy de Jong (Corry), Paul Kooij (Peter), Annemarie Prins (Jet), e.a. | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2024

Iedereen die lang in een relatie zit zal het gevoel herkennen dat het concept van ware liefde weliswaar een fijne gedachte is, maar ergernissen en onhebbelijkheden op den duur de boventoon kunnen gaan voeren. Geliefden hebben een omgang met elkaar ontwikkeld, die bij buitenstaanders vraagtekens oproept. Gemopper en gekibbel lijken te domineren, terwijl het misschien wel de ultieme vorm van vertrouwen is dat je deze negatieve emoties aan elkaar durft te laten zien.

In de tragikomedie De Terugreis treffen we het decennialang getrouwde stel Maartje en Jaap aan in de herfst van hun leven. Hij is een traditionele mopperkont pur sang, die geen zin meer heeft in de oudjes van zijn koor, laat staan het geduld kan opbrengen voor de bizarre grillen van zijn vrouw. Zij is impulsief, vergeetachtig en veel te goed van vertrouwen. Wanneer een gezamenlijke vriend in Spanje op sterven ligt, aarzelt Maartje geen moment en begint voorbereidingen te treffen voor een autotocht naar het zuiden. Jaap piekert er niet over, maar gaat uiteindelijk overstag mede vanwege het besef dat zijn eega licht aan het dementeren is.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

De Terugreis Nieuwsberichten