Verdwenen Stad
Heden en verleden overlappen in mogelijk laatste documentaire met levende Holocaustoverlevenden.
play

8,6 details

  • 91 Min
  • Documentaire
  • Nederland
91 Min Nederland

Nooit eerder werd de onthutsende rol van de Amsterdamse tram verteld die collaboreerde met de nazi-bezetter en tienduizenden Joden wegvoerde, waaronder Anne Frank en haar familie. Willy Lindwer en Guus Luijters reisden door de stad met de originele tram die de Joden deporteerde op zoek naar het onbekende verhaal. Ze spraken met de laatste overlevenden die afgevoerd zijn met de tram vanaf de vele ‘schuldige plekken'. Verdwenen Stad geeft een nieuwe en onthullende kijk op de moord op de Amsterdamse Joden.

Alt titel
Lost City
Regie
Willy Lindwer
Cast
Willy Lindwer, Guus Luijters.
Release
14.03.2024
Release NL
14.03.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Willy Lindwer | Scenario: Willy Lindwer, Guus Luijters | Cast: Willy Lindwer, Guus Luijters, e.a. | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2024

Vóór de Tweede Wereldoorlog woonden er ongeveer tachtigduizend joden in Amsterdam. Daarvan zijn er zo'n zestigduizend vermoord tijdens de oorlog. Alleen al de massadeportatie vergde een indrukwekkende logistieke organisatie. Willy Lindwer vraagt zich af hoe dit mogelijk was en dook de archieven in. Daar ontdekte hij onder andere dat het gemeentevervoerbedrijf (GVB) maar al te graag geld verdiende door de nazi's te helpen. Reizend door de stad wordt deze zwarte pagina uit de Nederlandse en Amsterdamse geschiedenis besproken.

In eerste instantie zullen veel mensen denken: wéér een WO2-documentaire? Zeker met Steve McQueens taaie, tijdrovende De Bezette Stad vers in het geheugen lijkt de timing van Verdwenen Stad ongelukkig. Toch is dit hét moment om de film uit te brengen. Holocaustoverlevenden worden er niet jonger op, en nu het einde van de oorlog haar tachtigjarig jubileum nadert nemen steeds meer mensen hun verhalen mee in hun graf.

videotrailers & clips