Merkel

Merkel (2022)

Deze grootste hits-verzamelaar van Angela Merkel gaat van hot naar her maar bevat weinig deep cuts.
play

7,4 details

  • 95 Min
  • Documentaire
  • Biografie
  • Verenigd Koninkrijk
95 Min Verenigd Koninkrijk

Vier Amerikaanse presidenten, een omvangrijke vluchtelingencrisis en een problematische verhouding tussen Duitsland en Rusland: Angela Merkel hield zich constant staande op het wereldtoneel, als een van de langstzittende bondskanseliers ooit. Merkel blikt terug op haar werk én op de jonge jaren die haar vormden. Na een benauwende jeugd achter de Berlijnse Muur, waarbij ze altijd moest vrezen voor de Stasi, omarmde Merkel met veel succes de natuurkunde. Dat bracht haar een uniek palet aan kennis en ervaringen, dat zijn vruchten afwierp toen de wetenschapper zich in politiek begaf. Vanaf 2005 groeide ze uit tot een standvastige bondskanselier en anker voor Europa. Een vrouw binnen een mannenbolwerk, die goed snapte hoe ze met de haantjes in de politiek om moest gaan. Tegenstanders bleven haar intussen steeds weer onderschatten.

Regie
Eva Weber
Release
24.11.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Eva Weber Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2022

Merkel heeft een overzichtelijke hoofdvraag: "Wie was deze vrouw?" Zo gesteld is dat wel een beetje komisch: Angela Merkel was 16 jaar lang hét gezicht van Duitsland. Vraag het aan de voorbijganger op de markt in Roosendaal en er is een grote kans dat mensen denken dat ze dat nog steeds is. Aan aandacht dus geen gebrek, maar echt kennen leer je de nogal afgemeten Angela Merkel niet heel snel. Wat dat betreft is de opdracht misschien moeilijker dan verwacht.

Zeker als Angela Merkel zelf niet deelneemt aan de documentaire. Dan ben je aangewezen op oude archiefbeelden, en grote namen als Hilary Clinton - het zijn voornamelijk Amerikanen - om toch een beeld te schetsen. Zo wordt het toch door een raam naar binnen kijken in plaats van binnen gelaten worden. Nog een probleem: Er is zo veel om te vertellen. Bijvoorbeeld over Merkels jeugd in het communistisch Oost-Duitsland, waar ze maar natuurkunde gaat studeren om minder te hoeven liegen ("Ook in Oost-Duitsland is 2 plus 2 nog steeds vier").

videotrailers & clips