L'Abbe Pierre

L'Abbe Pierre (2023)

Het probleem van de biopic die alles wil vertellen: geen focus, geen geduld.
play

6,3 details

  • 137 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Historisch
  • Frankrijk
137 Min Frankrijk

Henri Groues, geboren en getogen als katholiek, is vastbesloten priester te worden. De Tweede Wereldoorlog begint en besluit anders: hij sluit zich aan bij het verzet. Een vriend verliezen op het slagveld, geconfronteerd met de verschrikkingen van de oorlog, maar de schoonheid en kracht van Brotherwood Henri Groues komt naar voren als een nieuwe man: L'Abbé Pierre. Vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog tot aan zijn dood in 2007 zal L'Abbé Pierre vele levens leiden en vele veldslagen meemaken. Staatsvertegenwoordiger, oprichter van Emmaüs, L'Abbé Pierre zal strijden voor de daklozen en een stem geven aan de sprakelozen. Een Franse figuur, L'Abbé Pierre ontmoette Charlie Chaplin, De Gaulle, Einstein... Als humanist ontmoette hij iedereen in nood. Zijn toewijding leverde hem het respect van zijn collega's op en een plaats in ieders hart. Zijn impact leverde hem een ??plaats in de geschiedenis op.

Alt titel
Abbé Pierre: A Century of Devotion
Regie
Frédéric Tellier
Cast
Emmanuelle Bercot, Antoine Laurent, Michel Vuillermoz, Alain Sachs, Didier Nobletz, Djibril Pavadé, Chloé Stefani, Benjamin Lavernhe, Xavier Mathieu, Leïla Muse, Amélie Bénady, Malik Amraoui, Maxime Bailleul, Frédéric Weis, Massimiliano Belsito, Suzanne-Marie Gabriel, Yann Cotty, Jean-François Theresin.
Budget
$ 17.700.000
Release
08.11.2023
Release NL
25.04.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Frédéric Tellier | Scenario: Olivier Gorce, Frédéric Tellier | Cast: Benjamin Lavernhe (Henri Grouès), Emmanuelle Bercot (Lucie Coutaz), Michel Vuillermoz (Georges Legay), Chloé Stefani (Marlène Porte), Xavier Mathieu (Paul de Normandie), e.a. | Speelduur: 137 minuten | Jaar: 2023

Mede dankzij Oppenheimer heeft het genre van de biopic een enorme boost gekregen. Toch is het een moeilijk genre. Quentin Tarantino heeft ooit gezegd het een oninteressante categorie te vinden. Hij heeft een punt, zeker als de film een heel leven moet omvatten. Dat laatste deed de Franse cineast Frédéric Tellier met zijn biografisch drama rond Henri Grouès, beter bekend als l'Abbé Pierre. Hij perst vierennegentig jaar in honderdzevenendertig minuten. Zoals te verwachten levert dat een ambitieuze, maar toch middelmatige biopic op.

In Frankrijk is Henri Grouès voor velen een held. Als Abbé Pierre (1912-2007) ontpopte hij zich tot de beschermengel van de armen, een Sint-Joris die de draak van de armoede bestreed. Over hem werden tientallen boeken geschreven en je zou verwachten dat er meerdere films over zijn leven bestaan. Maar de controverse rond zijn persoon in de latere periode van zijn leven heeft ervoor gezorgd dat er slechts enkele biopics werden gemaakt.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

L'Abbe Pierre Nieuwsberichten