The Antisocial Network: Memes to Mayhem

5,7 details

  • 123 Min
  • Documentaire
  • Verenigde Staten
123 Min Verenigde Staten

Een groep eenzame tieners, die elkaar online vonden, smeedde een hechte gemeenschap gebaseerd op hun gevoel van isolatie. Echter, hun gedeelde overtuigingen begonnen langzaam maar zeker de werkelijkheid te verdraaien.

Regie
Giorgio Angelini
Arthur Jones
Release
10.03.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Giorgio Angelini, Arthur Jones Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2024

Vele mensen willen er hun vingers liever niet aan branden: de website 4chan, een broedplaats voor extreme memes, depressie en, klaarblijkelijk, QAnon. In The Antisocial Network: Memes to Mayhem komen de mensen aan het woord, die aan de wieg stonden van het internetfenomeen. Netjes wordt op een rijtje gezet hoe de anarchistische oase over twintig jaar heen veranderde in een misinformatiefabriek, die de fundamenten onder de Amerikaanse democratie weghakte "for the lulz".

Netflix pompt er de laatste jaren snelle en behapbare documentaires uit, die licht werpen op de vele gevaren van hackers (Cyberbunker: The Criminal Underworld), cryptozwendel (Trust No One: The Hunt for the Crypto King) en afpersing (Cyber Hell: Exposing an Internet Horror). In de variant The Antisocial Network: Memes to Mayhem wordt de recente internetgeschiedenis op heldere wijze geduid, met in de hoofdrol de website 4chan. Het verval van 4chan's normen en waarden, met vergaande maatschappelijke gevolgen, vormt de rode draad. Met vertakkingen naar verschillende internethypes als rickrolling en invasies van Habbo Hotel.