The Truth vs. Alex Jones
De waarheid achterhaalt de leugen maar erg moeilijk in deze emotioneel aangrijpende documentaire.
play

7,8 details

  • 121 Min
  • Documentaire
  • Verenigde Staten
121 Min Verenigde Staten

Deze documentaire draait om de families van de slachtoffers van schietpartij op de Sandy Hook Elementary School. Deze vond plaats in de ochtend van vrijdag 14 december 2012 op de basisschool van het dorp Sandy Hook in Newtown, in de Amerikaanse staat Connecticut. Adam Peter Lanza, een twintigjarige man, schoot daar 26 personen dood, onder wie 20 kinderen, en daarna zichzelf. De families dagen Alex Jones, een samenzweringstheoreticus, voor de rechter voor het verspreiden van leugens over de gebeurtenis als een hoax.

Regie
Dan Reed
Cast
Alex Jones, Russell Dowden, Rob Jacobson, Josh Owens, Christopher Jordan, Mark Barden, Alissa Parker, Robbie Parker, Neil Heslin, Daniel Jewiss, Scarlett Lewis, Nicole Hockley, Lenny Pozner, Veronique De La Rosa, Wolfgang Halbig, Dan Bidondi, Pat Llodra, Monte Frank.
Release
11.03.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Dan Reed | Speelduur: 121 minuten | Jaar: 2024

Vraag een willekeurige middelbare schoolklas om een lokaal gemeenteraadslid te noemen en de handen blijven omlaag. Vraag een willekeurige scholier echter wie Alex Jones is en je kansen worden al beter. Het feit dat de Amerikaanse extreemrechtse complotdenker ook hier bekend is (o.a. van dubieuze uitspraken als "turning the frogs gay"), is onderdeel van het probleem dat in The Truth vs. Alex Jones naar voren komt. Jones predikt vol vuur en de bosbrand vol leugens zet de nabestaanden van de Sandy Hook-schietpartij - die volgens Jones dus helemaal niet gebeurde - vol in de rook.

Want als 24% van de VS - 75 miljoen mensen - niet geloven dat jouw kind is overleden, hoeveel van die mensen gaan je vervolgens uitmaken voor acteurs, je bedreigen bij het benzinestation en urineren over het graf van je kind? Voor nabestaanden wordt dat de realiteit. Voor Alex Jones wordt speculeren over een overheidscomplot ondertussen een winstgevend stokpaardje dat immuun lijkt voor elk weerwoord. Ook ik voel tijdens sommige speculaties de onderbuik even borrelen.

videotrailers & clips