An American Bombing: The Road to April 19th
  • Documentaire
  • Verenigde Staten
Verenigde Staten

Belicht het verhaal van de bomaanslag in Oklahoma City in 1995, laat zien hoe anti-overheidssentimenten ontstonden en de invloed die ze vandaag de dag nog steeds hebben.

Regie
Marc Levin

Filmtotaal Recensie

Regie: Marc Levin | Speelduur: 107 minuten | Jaar: 2024

Als in Amerika het woord 'terrorisme' aan bod komt, kan men niet anders dan denken aan de rokende Twin Towers in New York. Maar deze traditie van brute aanslagen kent een terroristische voorganger, die weinig bekend is buiten de VS. Op 19 april 1995 leidde een bomaanslag in Oklahoma tot 168 doden en honderden gewonden. De dader? Een Amerikaanse veteraan met een bloedhekel aan zijn overheid en de heilige missie die ten gronde te richten.

De HBO-documentaire An American Bombing: The Road to April 19th begint onheilspellend met het begin van grootmoeder Kathy Sanders' dag. In een homevideo spelen kleuters, wiens gruwelijke lot al bezegeld lijkt te zijn. Sanders zal haar twee kleinzonen Colton en Chase verliezen door de autobom, die op 19 april het Alfred P. Murrah Federal Building wegvaagt (en het kinderdagverblijf erin). In de documentaire toont regisseur Marc Levin wat de aanslag met de levens van de slachtoffers heeft gedaan, en hoe de dader Tim McVeigh tot zijn daad gekomen is.