The Waste Land
Dappere poging tot duiding van het wereldberoemde, raadselachtige en inspirerende dichtwerk.
play
  • 104 Min
  • Nederland
104 Min
Nederland

Het meest legendarische en baanbrekende gedicht allertijden is 'The Waste Land' van T.S. Eliot. Honderd jaar geleden geschreven, inspireert het nog dagelijks schrijvers, songwriters en filosofen: Van Stephen King, tot Bob Dylan en Nick Cave tot Francis Ford Coppola. 'The Waste Land' is een film die diep ingaat op het complexe weefsel van dit beroemde gedicht.

Regie
Chris Teerink
Release NL
04.04.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Chris Teerink | Cast: Ilja Leonard Pfeijffer, Guy Standing, Vandana Shiva, Richard Sennett, Chris Keulemans | Speelduur: 104 minuten | Jaar: 2024

Met The Waste Land heeft Chris Teerink een grote berg hooi op zijn vork genomen. Hij verfilmde het gelijknamige gedicht van T.S. Eliot, een legendarisch en baanbrekend, maar voor velen nog altijd ondefinieerbaar werk. Zijn film werd een mengvorm van documentaire, diavoorstelling en beeldgedicht. Haast even moeilijk te volgen als het gedicht zelf, maar zonder meer een waardige poging tot het aanbieden van handvatten in het raadsel genaamd The Waste Land.

Het gedicht van Eliot is geschreven in een tijd van crisis en onzekerheid en resoneert met de instabiliteit van de hedendaagse, snel veranderende wereld. Het is er een die je als een lappendeken over je heen kunt trekken. Hetzelfde geldt voor de film van Teerink. De documentaire toont hoe het vooruitgangsdenken vastloopt op de grenzen van onze maatschappij. De film laat kenners van dit landschap aan het woord. Meerdere schrijvers en literatuurwetenschappers duiken in de inhoud van The Waste Land en maken koppelingen met het hedendaagse.

videotrailers & clips