Girls State

Girls State (2024)

Maar toont ook op geheel eigen wijze de politieke en maatschappelijke situatie door de ogen van tienermeisjes.

6,7 details

  • 95 Min
  • Documentaire
  • Verenigde Staten
95 Min Verenigde Staten

Hoe zou de Amerikaanse democratie eruitzien als tienermeiden de macht hadden? In deze documentaire nemen jonge vrouwelijke leiders uit Missouri met de meest uiteenlopende achtergronden deel aan een groots experiment om van nul af aan een overheid op te bouwen.

Regie
Amanda McBaine
Jesse Moss
Cast
Cecilia Bartin, Faith Glasgow, Brooke Taylor, Emily Worthmore, Nisha Murali, Maddie Rowan, Tochi Ihekona.
Release
18.01.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Amanda McBain, Jesse Moss | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2024

Hoe ervaren de tienermeisjes van Amerika het politieke klimaat, en hoe zouden zij het veranderen als zij aan de macht stonden? Girls State (een vervolg op de prijswinnende documentaire Boys State uit 2020) profileert een aantal ambitieuze politici-in-spe tijdens het gelijknamige zomerkamp in Missouri. Hier krijgen zij de kans om te debatteren over grotere problematiek, en worden zij klaargestoomd voor het politiek werkveld. Dat is althans wat hen beloofd wordt. Girls State belicht onbewust seksisme, maar geeft ook een inspirerende blik op de kracht van jonge ambitie bij de meisjes.

Zowel Girls State als Boys State zijn nationale weekprogramma's waar Amerikaanse tieners samenkomen om politiek te bespreken. De bedoeling hiervan is om ze klaar te stomen voor de politieke carrières die zij ambiëren. Maar zoals de namen doen vermoeden, worden jongens en meisjes gescheiden. Dit creëert snel een beeld van ongelijkheid, en schetst geen realistisch beeld van de maatschappij waar zij die week zo veel over discussiëren.