Skunk

Skunk (2023)

Vlaming Koen Mortier daalt af in de woede van een verminkte ziel, en doet er nog een schepje bovenop.
play

7,5 details

  • 105 Min
  • Drama
  • België
  • Nederland
105 Min België

De verwaarloosde tiener Liam groeit op in een gezin waar drugs en geweld de hoofdrol spelen. Als zijn destructieve thuis wordt ingeruild voor een jeugdinstelling, vindt de jongen troost, maar komt hij ook terecht in een groep jongens die stuk voor stuk hun eigen problematiek hebben. Liam is gevoelig, op zijn hoede en bang om gekwetst te worden, maar dusdanig beschadigd dat hij ook een gevaarlijke kant heeft. Stukje bij beetje lukt het zijn begeleiders om hem open te breken, maar Liams verleden blijft hem achtervolgen.

Regie
Koen Mortier
Cast
Thibaud Dooms, Colin Van Eeckhout, Pascal Braeckman, Elise Goedertier, Sarah Vandeursen, Dirk Roofthooft, Natali Broods, Boris Van Severen, Soufian Farih, Bilal Abdulkader, Reda Vercammen, Sem Cuypers, Flo Pauwels, Jarne Van Wemmel, Senna De Smaele, Ahmed Afryad, Louis Lemaire, Marc Becue.
Release
13.03.2024
Release NL
06.06.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Koen Mortier | Scenario: Koen Mortier | Cast: Thibaud Dooms (Liam), Natali Broods (Pauline), Dirk Roofthooft (Jos), Boris van Severen (David), Colin Van Eeckhout (vader van Liam), Sarah Vandeursen (moeder van Liam), e.a. | Speelduur: 105 minuten. | Jaar: 2023

Wie de cinema van Vlaming Koen Mortier (Ex Drummer, 22 Mei, Engel) een beetje kent, weet dat hij met de voorhamer filmt. Zijn films zijn rauw, hard en 'in your face'. Met Skunk, gebaseerd op het boek van auteur en vormingswerker Geert Taghon, laat hij de toeschouwers een kijkje nemen in een gesloten instelling voor probleemkinderen. Aha, een Vlaamse Ken Loach dus? Zeker niet, Mortier gaat, zijn reputatie waardig, veel verder dan Loach. Je zou bijna kunnen spreken van sociale cinema op de rand van exploitatie. Dat hoeft echter niet negatief geïnterpreteerd te worden.

We volgen het hoofdpersonage Liam in een lange flashback nadat hij net uit de gevangenis is ontslagen. Liam werd bij zijn ouders weggehaald omdat die hem als een beest behandelden. Dat ouderpaar leefde in de smerigste omstandigheden en deed zich te goed aan drank- en seksfeestjes. Sociale begeleiders waren doodsbang wanneer ze een voet in dat ouderlijk huis zetten. Liam krijgt een kans om te ontsnappen via een verblijf in een tehuis voor verwaarloosde of misbruikte kinderen. Maar hoe goed de begeleiders het ook menen, het vluchthuis is zelf niet vrij van misbruiken.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Skunk Nieuwsberichten