The Final: Attack on Wembley
Bizarre reconstructie van een hachelijke massatoestand, waarbij de kritische duiding te wensen overlaat.
play

6,4 details

  • 82 Min
  • Documentaire
  • Sport
  • Verenigd Koninkrijk
82 Min Verenigd Koninkrijk

Op 11 juli 2021 stond Wembley Stadium op de rand van een historische overwinning voor het Engelse team van Gareth Southgate. De ploeg had het land geïnspireerd op hun reis naar Engeland's eerste grote finale sinds 1966, en het Europees kampioenschap was binnen handbereik. Maar toen de supporters van Engeland vanuit alle hoeken van het land op Wembley arriveerden, veranderde de viering al snel in chaos. Er vond dronkenschap en drugsgebruik plaats en fans zonder kaartje zagen hun kans schoon om het stadion te bestormen. In deze documentaire wordt het dramatische verhaal onthuld van een dag die begon met euforie en eindigde in een natie die verbijsterd achterbleef.

Cast
England National Football Team, Italy National Football Team.
Release
07.05.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Robert Miller, Kwabena Oppong | Speelduur: 82 minuten | Jaar: 2024

Het had een absolute feestwedstrijd moeten worden: in de zomer van 2021 plaatste Engeland zich voor de finale van het EK voetbal, die op 11 juli gespeeld zou worden in uitgerekend het Londense Wembleystadion. De gemiddelde televisiekijker kreeg die bewuste avond vooral een spannend duel te zien, maar in de marge van het speelveld voltrok zich een hachelijk drama. The Final: Attack on Wembley reconstrueert aan de hand van social mediabeelden en getuigen hoe drank, drugs en ongeremd chauvinisme uiteindelijk tot een bestorming van de toegangspoorten leidde.

De timing van de EK-finale sprak in 2021 extra tot de verbeelding. In eerste instantie zou het toernooi in de zomer van 2020 afgewerkt worden, maar de coronapandemie gooide roet in het eten. Een jaar later ging het voetbalfeest alsnog door, en werden er onder voorbehoud van extra coronacontroles ook weer supporters toegelaten. Een hosannamoment voor de hartstochtelijke Engelse fans: na een lange periode van droogte - letterlijk en figuurlijk - konden zij dromen van die allesbepalende wedstrijd in het 'heilige' Wembley.

videotrailers & clips