Girl with a Pearl Earring

Girl with a Pearl Earring (2003)

He had a vision no one saw as clearly as she. In a house where everything had its place, where every image had meaning, he gave her the power to see the light. She gave him a look that would last forever.....

Het verhaal kent weinig verrassingen, maar dat wordt gecompenseerd door de verbluffende cinematografie, die op betoverende wijze de sfeer van Vermeers schilderijen weet op te roepen.
play

6,9 details

  • 100 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Romantiek
  • Verenigd Koninkrijk
  • Luxemburg
100 Min Verenigd Koninkrijk

Griet, een 16-jarig meisje, wordt meid in het huis van schilder Johannes Vermeer. Haar kalme en afwachtende houding helpt haar niet alleen bij het werk wat ze doet, maar trekt ook de aandacht van de schilder. Ondanks hun verschillende achtergrond en opvoeding, kijken ze op dezelfde manier tegen dingen aan. Vermeer betrekt haar langzaam in de wereld van zijn schilderingen: de rustige afbeeldingen van vrouwen in een huiselijke omgeving.

Regie
Peter Webber
Cast
Alakina Mann, Judy Parfitt, Colin Firth, Tom Wilkinson, Scarlett Johansson, Joanna Scanlan, Rollo Weeks, Essie Davis, Cillian Murphy, Chris McHallem, Gabrielle Reidy, Anna Popplewell, Anaïs Nepper, Melanie Meyfroid, Nathan Nepper.
Opbrengst
$ 31.466.789
Release
31.08.2003

Filmtotaal Recensie

Regie: Peter Webber | Cast: Scarlett Johansson (Griet), Colin Firth (Johannes Vermeer), Tom Wilkinson (Van Ruijven) e.a.

Girl with a Pearl Earring, gebaseerd op het gelijknamige boek van Tracy Chevalier, is een op het witte doek uitgespeelde mijmering, de fantasie van iemand die zojuist Johannes Vermeers ‘Meisje met de Parel’ heeft staan bekijken in het Haagse Mauritshuis, en zich laat meevoeren door zijn gedachten over wie het meisje op het schilderij zou kunnen zijn. De film staat onder de betovering van het schilderij, en ademt dezelfde breekbare sfeer van stilte en sensualiteit.

Er wordt weinig gesproken, en des te meer gesuggereerd in het verhaal van Griet (Scarlett Johansson), die dienstmeid wordt in het huishouden van Vermeer en uiteindelijk model zal staan voor het Meisje met de Parel. Net als in Johanssons doorbraakfilm Lost in Translation onstaat er een impliciete aantrekkingskracht tussen haar en een oudere, getrouwde man (Vermeer zelf, hier enigszins op de automatische piloot gespeeld door Colin Firth). Ook in deze film wordt het impliciete nooit expliciet gemaakt, hoe tastbaar de intimiteit tussen de schilder en zijn dienstmeid ook is. En regisseur Peter Webber maakt – net zoals Sofia Coppola deed – dankbaar gebruik van Johanssons vermogen om intelligentie en een heel scala aan emoties te laten spreken uit die grote, ernstige ogen van haar. Vermeer spreekt door middel van zijn schilderijen; in het Meisje met de Parel, zo leert ons deze film, komt zijn verlangen naar Griet tot sublieme uitdrukking. Het mysterieuze schilderij blijkt, hoe verrassend, het portret van een onbereikbare geliefde.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Girl with a Pearl Earring Nieuwsberichten