In een setting die misschien gedateerd aandoet, overheersen sfeer en subtiele gevoelens. Hoewel je van tevoren weet dat er geen grote verassingen in het verschiet liggen, is de klassiekerstatus evident.
play

8,2 details

  • 86 Min
  • Romantiek
  • Drama
  • Verenigd Koninkrijk
86 Min Verenigd Koninkrijk

Huisvrouw Laura Jesson reist wekelijks met de trein naar Milford. Ze ontmoet onderweg Alec Harvey en spreken na een eerste ontmoeting af elkaar ook de week erna te ontmoeten. De korte wekelijkse ontmoetingen worden voor beiden van grote waarde.

Regie
David Lean
Cast
Trevor Howard, Stanley Holloway, Celia Johnson, Joyce Carey, Everley Gregg, Cyril Raymond, Margaret Barton, Marjorie Mars.
Release
25.11.1945
Release NL
18.12.2008

Filmtotaal Recensie

Regie: David Lean | Cast: Celia Johnson (Laura Jesson), Trevor Howard (Dr. Alex Harvey), Stanley Holloway (stationswacht), Myrtle Bagot (cafetariabazin) | Speelduur: 88 minuten | Jaar: 1954

Je ziet de vrouw van je dromen en je hebt al iemand die je ooit zo noemde. Goed, dat was toen, dit is nu! Wie zegt dat je eerste liefde de juiste is? Hoeveel mensen blijven niet louter uit verplichting getrouwd en hoe weinig mensen geven gevolg aan hun hartenwensen? In sommige gevallen is het juist eerlijker tegenover jezelf en de andere partij om gehoor te geven aan je gevoelens. Het is daarentegen niet te zeggen of dat plotselinge enthousiasme stand zal houden, maar wat nu als de bevlogenheid niet over gaat? Is dat dan echte liefde? Je ware liefde? David Lean probeert passie op de Britse manier te formuleren. In een setting die misschien gedateerd aandoet, overheersen sfeer en subtiele gevoelens.. Hoewel je van tevoren weet dat er geen grote verrassingen in het verschiet liggen, is de klassiekerstatus evident.

Anders dan Leans latere en prestigieuzere projecten zoals The Bridge on the River Kwai, is Brief Encounter veel kleiner en intiemer. De toenmalige trend in Engeland bestond uit het laten zien van het gewone volk, als tegenbeweging tegenover Amerika. Zo zitten we in deze film in het hoofd van Laura, een vrij tamme huisvrouw die in haar vrije tijd graag breit. Ook het uiterlijk van actrice Celia Johnson, licht afwijkend van de gebruikelijke klassieke schoonheden, lijkt op het alledaagse afgestemd te zijn en dit komt haar rol zeker ten goede.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Brief Encounter Nieuwsberichten

Brief Encounter

acties