Taxi

Taxi (1998)

Reviews (1)

Glennekeeeee

Avatar

De Taxi-reeks is in Frankrijk ondertussen al een soort cultreeks. Het was volgens mij ook de eerste échte blockbusterfranchise van dat land én ook een zeer representatief voorbeeld van een franchise: de eerste is vaak de beste.

En dat is Taxi niet anders. De film begint en stopt voor je het weet. We leren kennismaken met Daniel Morales. Een jongeman die stopt met werken bij een pizzabedrijf en taxichauffeur wordt. Met een grote droom als racechauffeur in het achterhoofd pimpt hij zijn taxi tot een racebolide waar de klanten vaak kokhalzend uitkomen. Het béste aan deze film tov zijn nakomers zijn vooral de personages. Hoewel dezelfde personages bijna allemaal terugkomen in de vervolgdelen zijn hier nog échte personen met dromen, levenstijlen,enz en nog geen karikaturen of persiflages. Het voornaamste voorbeeld daarvan is eigenlijk Commissaris Gilbert. In deze film heerlijk raar en grappig, in de vervolgen zo overdreven dat het irriterend word. Ondanks dat dit eigenlijk een actiefilm is, is de actie best beperkt. Ze is wel, voor die tijd, redelijk solide uitgevoerd (zeker met het kleine budget in mate genomen) al voelt de actie, en eigenlijk de gehele film anno 2015 wel wat gedateerd aan (rebooten die handel dus (mopje :D )). Toch is dé voornaamste kracht van deze film én reeks het duo Naceri en Diefenthal (alias Daniel en Emilien). Ze zijn lekker op elkaar ingespeeld en vullen elkaar perfect aan. Ook de bijrol van de ondertussen hollywoodster geworden Marrion Cotillard is een leuke extra. Het einde is dan weer éen van de leukste apotheoses die in mijn geheugen gegrift staan bij actiekomedies.

De eerste Taxi is nooit meer geëvenaard (niet door de vervolgen, de amerikaanse remake of de serie). Deze film bevat nog een gezonde dosis simpele humor, gecombineerd met aardige (maar ondertussen wel gedateerde) actie en personages met een hart.

7/10