Sherlock Holmes and the Case of the Silk Stocking

Reviews (1)

Magalaan

Avatar

Een goede Sherlock Holmes. Het voelt wel een beetje aan als een verfilmd boek, het zou een aflevering in een goede serie kunnen zijn. Holmes is hierin wat minder ongenaakbaar dan andere films. Geen super ingewikkelde redeneringen en het plot is best te begrijpen. Inspecteur Lestrade is ook niet de grote domoor, maar een normale politieman. Dr. Watson mag deze keer zelfs trouwen. Iedereen lijkt wat realistischer.

Wat ik een beetje mis is de uitwerking van de karakters. Holmes zet nog steeds de spuit in zichzelf, maar waarom eigenlijk? Holmes is niet zo maar een nerd. Hij is ook een groot psycholoog die de menselijke psyche doorgrondt, hij weet wat mannen, vrouwen van allerlei achtergronden drijft, hoe ze denken en doen. Van zo iemand verwacht je wat meer zelfreflectie dan het onbegrepen genie uithangen dat lijdt aan de wereld. Als hij een spuit zet dan moet daar meer achter zitten. Die diepgang is er niet.

Met de dader in deze film idem. Die heeft wel een erg vreemde neiging. Waarom? Hoe is hij er toe gekomen. Meer dan een beetje arrogant mannetje krijgen we niet te zien. Ook de verhouding met de ander wordt niet duidelijk.

Daarmee blijft deze film een beetje een clichématige uitwerking van de Sherlock Holmes verhalen. Je zou er in een speelfilm wat meer mee kunnen doen. Maar als je gewoon een gedegen detective wil zien, dan stelt hij niet teleur.