Syostry (2001)

Reviews (1)

Claar

Avatar

Syostry (Zusjes, Rus, 2001), van Sergej Bodrov jr, met o.a. Oksana Akinshina als Sveta en Katya Gorina als Dina; drama, actie; imdb 6,2.

Sveta van 13 j en Dina van 9 j zijn halfzusjes. Sveta's vader, een Tsjetjeen of Dagstaan, is met de noorderzon vertrokken of Sveta's moeder heeft hem laten zitten. Dina's vader, Alik, is een lid van de Russische maffia. Ik las ergens: in de buitenwijken van St. Petersburg.
Dina's vader wordt door de politie ontslagen van rechtsvervolging, maar ook staan zijn vroegere maffiamaten buiten de gevangenis op hem te wachten. Zij willen het geld terug dat Alik verdonkeremaand zou hebben. Zij dreigen Dina te kidnappen, als Alik niet betaalt.

Sveta is in het gezin toch al een beetje een Assepoester. Ze woont meestal bij haar oma, maar moet wel altijd voor haar kleine zusje zorgen. Haar enige plezier in het leven is de schietsport, die ze naar hartelust beoefent.

Dina is het verwende kreng, dat vioolles heeft en in alles haar zin krijgt, die het kleine nuffige popje met een grote bek speelt. Ze is gewend aan weelde, net als haar moeder. De moeder, Natasja, droomt alleen maar van een skivakantie in Oostenrijk, terwijl ze haar nagels lakt.

Sveta wordt ook nu opgezadeld met haar kleine en zeer verwende zusje. Deze keer moet zij op haar passen, terwijl ze ergens in een vreemde flat moeten overnachten. De maffia is naar hen op zoek. Telefoneren gaat niet meer, omdat de lijnen worden afgeluisterd. De zusjes ontsnappen net op tijd aan de gangsters.

Zo begint een achtervolging van hot naar her: van familie, die hen niet wil opvangen uit angst; tot inbraak in een datsja (buitenhuisje); onderduiken bij een zigeunerfamilie (een soort bedelaarsbende, die doet denken aan Fagin en Oliver Twist); verstopt worden door een politieagent, die op tijd in de gaten heeft, dat de mannen aan wie hij de meisjes wil overleveren geen familie zijn; de gangsters worden steeds doortrapter en meedogenlozer. Martelingen en liquidaties worden niet geschuwd; ook niet door Alik.
Sveta's schietkunst komt van pas. De meisjes leven zonder geld van de hand in de tand. Ze leven bovendien elkaar in de loop van de avonturen te respecteren en zelfs van elkaar te houden.

Als dat maar goed afloopt...

Op zich is Syostry niet een heel goede film, maar wel een sympathieke. De meisjes acteren niet heel erg goed, maar behoorlijk. Hun teksten leven niet altijd.
Je krijgt ook een aardig kijkje in de Russische samenleving. En daar word je niet vrolijk van. Mensen leven in een samenleving dat je best kunt omschrijven als een anarchie. Politie is over het algemeen corrupt; bendes gangsters bestrijden elkaar en verrijken zichzelf; bejaarden en kinderen zijn kwetsbaar. Huizen, straten, etc. verpauperen waar je bij staat.