8 Mile (2002)

Helt Eminemt [Denmark]

De opvulling van het verhaal voelt misschien wat obligaat aan, maar 8 Mile weet veel goed te maken in de scènes waar de film om draait.
play

7,1 details

  • 110 Min
  • Drama
  • Muziek
  • Verenigde Staten
  • Duitsland
110 Min Verenigde Staten

Jimmy is op zoek naar zijn identiteit en een doel in zijn leven. Met een ongeïnteresseerde familie en een slechte achtergrond leert hij zijn woede, angsten en frustaties te uiten terwijl hij zijn slechte afkomst probeert te onstijgen.

Regie
Curtis Hanson
Cast
Kim Basinger, Michael Shannon, Brittany Murphy, Mekhi Phifer, Eminem, Taryn Manning, Evan Jones, Omar Benson Miller, Eugene Byrd, Chloe Greenfield, De'Angelo Wilson, Larry Hudson, Proof, DJ Head, Mike Bell.
Budget
$ 41.000.000
Opbrengst
$ 215.000.000
Release
08.11.2002

Filmtotaal Recensie

Er is op FoTV eigenlijk opvallend weinig over deze film geschreven toen hij in de bioscopen draaide, niemand heeft eigenlijk heel positieve of negatieve geluiden laten horen over 8 Mile; misschien verandert dat nu de film op DVD te zien is.

Zoals inmiddels wel bekend is, vertelt 8 Mile (geregisseerd door Curtis Hanson, die ook L.A. Confidential en Wonder Boys op zijn naam heeft staan) in feite een gedeelte van het levensverhaal van Marshall Mathers, beroemd geworden als Eminem, en speelt hij in zijn filmdebuut min of meer zichzelf. Het is het verhaal van een blanke jongen in Detroit, die zich voornamelijk ophoudt in ‘zwarte’ kringen, binnen een gemeenschap die bepaald wordt door de rapcultuur en de rivaliteit tussen verschillende wijken. B-Rabbit (Eminem) hoort bij deze gemeenschap omdat hij eigenlijk net zo kansloos is als de zwarte jongeren: hij is ‘trailer trash’, nauwelijks opgeleid, arm, met een alcoholistische moeder (gespeeld door Kim Basinger) en een vader die kennelijk geen enkel deel uitmaakt van zijn wereld.

De weinige lichtpunten in zijn leven zijn zijn kleine zusje, zijn trouwe groep vrienden, waaronder zijn zwarte ‘grote broer’ Future (Mekhi Phifer), en zijn opmerkelijke raptalent. Aangemoedigd door Future waagt Rabbit het zich in de exclusief zwarte ‘battles’ te mengen, rapduels waarin de tegenstanders elkaar in 2 maal 45 seconden zo inventief, ritmisch en virtuoos mogelijk verbaal de grond in moeten boren, en waarbij het publiek bepaalt wie de winnaar is. De eerste battle waaraan Rabbit deelneemt verloopt rampzalig: als het zijn beurt is komt er geen woord over zijn lippen, en het publiek joelt hem uit: “Choke, choke, choke!!” Toch blijven zijn vrienden hem vertellen dat in het rappen zijn toekomst ligt. Op een gegeven moment wordt hem zelfs de mogelijkheid van een platencontract voorgehouden, die ene kans om te ontsnappen aan een leven van armoede en uitzichtloosheid. Maar Rabbit heeft nog een paar andere dingen aan zijn hoofd, zoals de relatie met zijn labiele moeder, die geen enkele grip heeft op haar leven, een rivaliserende groep rappers die hem het leven zuur maakt, en natuurlijk het nodige vrouwelijk schoon in de vorm van Alex (Brittany Murphy).

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

8 Mile Nieuwsberichten

Laatste reacties

hansbeer

"...Een zeer goeie semi-autobiografie van Eminem, vooral als je Eminem goed vindt!! Stoere film waarin......"

LuCos

"...[quote=Knox]Vooral een hoop stoerdoenerij. Vooral van Eminem, oooh wat ben ik een hardcore gast ik s......"

Deweb

"...Ik ben niet direct Eminem-fan, maar ik moet zeggen dat ik het wel een interessante film vind over ho......"

8 Mile

acties